Viaszt önt a fülébe a magyar Odüsszeusz

Posted by

Péterfy Gergely

>Remélem, minden középiskolás számára nyilvánvaló, hogy Csák “Odüsszeusz” János miniszter Odüsszeia-értelmezésével megbukna az érettségin. Azt bírta mondani ez a nagyszerű és művelt férfiú, hogy “olyan leszek, mint Odüsszeusz, amikor a szirének mellett hajózik el. Viaszt öntök a fülembe, nem engedem el az abszolút mércét”.

Mint minden valamire való gimnazista tudja, Odüsszeusz nem öntött viaszt a fülébe, mert ő épphogy hallani akarta a szirének énekét, a társai fülét ellenben azért dugta be viasszal, hogy a köztudomásúlag őrületet okozó szirén-éneket nekik ne kelljen végighallgatniuk. Odüsszeuszt itt is határtalan kíváncsisága vezette. Az árbocrúdhoz pedig azért kötöztette magát, nehogy az ének hatására erőt vegyen rajta az őrület és nehogy hanyatt homlok rohanjon – vagyishogy ússzon – a szirének karmai közé. Hogy az abszolút mérce szorongatása alatt mit értett ez a nagy műveltségű férfiú, azt csak találgatni lehet, feltehetően valami olyasmire gondolt, amibe az asztal alatt kell kapaszkodni. (Spolier: az nem a bajusza.)

Remek érzés magyarnak lenni egy olyan hazában, ahol a megfelelő emberek vannak a megfelelő pozíciókban, és ahol érdemes energiát fektetni a tanulásba, mert magasra lehet jutni vele! Tanulj, fiatal!

(Vigyázat! A szöveg iróniát tartalmaz!)

Címkép: Árbóchoz kötve