Nyuszi ül csendben a fűben

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Az oktatásért felelős miniszternek a “csend, rend, fegyelem” jut eszébe, mint az oktatás lényege, a kultúráért felelős miniszternek a kultúra azt jelenti, hogy “Nyuszi ül a fűben”. Még arra sem vették a fáradságot, hogy legalább az ülés előtt egy órával átfussák, hogy mit jelenthet a XXI. században az oktatás és kultúra. Basszus! Odáig sem jutottak el, hogy legalább azt kinyögjék, hogy az oktatás és a kultúra maga a nemzeti identitás.
Hiszen mi mást is jelent magyarnak lenni, mint anyanyelvet és kultúrát. Hogy tudjuk “hol lakott itt Vörösmarty Mihály” meg hogy “bársony nesz inog” és “tapsikolnak a jázminok”.
Mennyire megalázó egy nemzet számára, ha identitásának két sarokpontját janicsárokra bízzák. Micsoda megvetése ez a népnek, a nemzeti kultúrának! Ebben az évszázadban csak azoknak a nemzeteknek sikerülhet versenyben maradni, amelyek a legfontosabb erőforrás teremtő erőnek az oktatást és a kultúrát tekintik.
A miniszterelnök által szajkózott “munkaalapú társadalmon” már réges-rég túllépett az idő, ma a versenyképesség alapja a tudásalapú társadalom megteremtése. A tudás lényege pedig az oktatás és a kultúra. Ez a naftalinszagú, avitt és ostoba társadalomszemlélet teljes zsákutca. És nagy kérdés, hogy valaha jóvá lehet-e tenni a most elszalasztott lehetőségeket és ha igen hány generáció élete megy rá arra, hogy újra a felzárkózás útjára léphessünk.

Címkép: Diák bojkott