Hadbíróságra küldi Moszkva az azovi dandár foglyait

Posted by

BK
>Moszkva magyar hangja, a Békekőr tudósításának ezt a címet adta: 
Háborús bűnökért kell felelniük az azovista náciknak. Azt írják: bíróság elé állítják az azovista dandár katonáit, akik feltétel nélkül letették a fegyvert a mariupoli Azovstal üzemben. A háborús bűntettek elkövetőit habíróság előtt vonják felelősségre, a többieknek pedig bíróság előtt kell majd felelniük tetteikért – irja a Békekör tudósítója. A kedden kezdődött fegyverletétel óta 959 azovista adta meg magát, köztük 80 sebesült. Azonnali kórházi ellátásra 51-en szorultak. Őket a Donyecki Népköztársság novoazovszki kórházába szállították. A hadifoglyokkal az érvényes nemzetközi jogszabályokban foglaltak szerint járnak el. Ellentmondó értesülések vannak arról, hogy hány azovista nem tette még le a fegyvert. Egyes hírek szerint mindnyájan megadták magukat, más források szerint még vagy 1500-an ellenállnak.

Az írás olyan orosz feltételezésekről ír, hogy – NATO tisztek, és az 1. számú titkos biofegyver-kutató laboratórium illetékesei is bennrekedtek. A laboratóriumi munkálatok irányítóját, Trevor John Cadieu kanadai tábornokot szökés közben elfogták és Moszkvába szállították. Értesülés szerint bíróság elé állítják. Az orosz parlamentközi vizsgálóbizottság  megvizsgálta az amerikaiak által Ukrajnában üzemeltetett biológiai laboratóriumokra vonatkozó dokumentumokat, és arra a következtetésre jutott, hogy megszegték a Biológiai és Toxin Fegyverekről 2007-ben kötött egyezményt, hiszen annak első cikke még a katonai jellegű biológiai projektek puszta kidolgozását is megtiltja. Márpedig Ukrajnában biológiai fegyverek alkatrészein dolgoztak.Ezt mondta legalábbis Outyin elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) tagjait a szervezet hétfői ülésén.
És máris megszólalt egy illetékes tudós a Mihail Kovalcsuk, a Kurcsatov Kutató Központ elnöke. Azt állította, hogy a laboratóriumokban nem csak kutatás folyt, hanem biológiai fegyvereket is kikísérleteztek, sőt kiképzést folytattak arról, hogyan használják őket  „Azok, akik 1945-ben tétovázás nélkül atombombát dobtak Hirosimára és Nagaszakira, most nem haboznak minket, szlávokat használni bioanyagként ” – mondta Irina Jarovaja az orosz parlament alsóházának alelnöke.

Címkép: Megadták magukat ukrán katonák az Azovsztalnál