Ki lesz a szappanügynök?

Posted by
Lendvai Ildikó
>Kicsit aggódom. A miniszterelnök a “Harcosok klubja” címet adta a videónak, amelyben a fb oldalán bemutatja minisztereit. Nem az ijeszt meg, hogy folyton harcra készülnek, ugyan, azt már megszoktam. Viszont a “Harcosok klubja” egy több, mint húszéves kultuszfilm (és az alapjául szolgáló regény) címe. Arról szól, hogy egy álmatlan irodista és egy szappanáruló ügynök alapítanak egy bunyós klubot, amelynek később elég rossz vége lesz.
Az álmatlan irodistát értem, az nyilván Sermjén, ő éjszakánként alvás helyett eszement törvényjavaslatokat szokott benyújtani a parlamentbe. Akkor már tényleg jobb, ha bunyózni jár. De könyörgöm, ki a szappanügynök?
Lehet, hogy Szíjjártó a lélegeztetőgépekről átáll a szappannal való üzletelésre? Lesz ehhez Putyinnak vagy a kínaiaknak elég szappanja? És Semjén meg Szíjjártó egymással fognak verekedni, mint a filmben az alapítók? Azért azt megnézném.
De ami miatt elfogott az aggodalom, az az, hogy a harcosok klubja jóvoltából a filmben végül ú.n. “Káoszbrigád” alakul.
Káoszbrigád? Azért azt furcsállom, hogy egy kormány mindjárt az elején ilyen önkritikusan jellemezze a saját tevékenységét.
Amúgy a videó remek mulatság, ne hagyják ki!
Sorba egymás után belépnek a színre a miniszterek, lendületes és egyben felelősségteljes léptekkel, majd ugyanilyen gyorsan egyenként eltűnnek a balfenéken. Vannak, akik rájuk jellemző kellékkel színesítik a produkciót: Navracsics járás közben is olvas valamit, másoknál komoly dosszié, Szíjjártó és Varga Judit fülén telefon. (Szerintem vagy Európát hívják, de az folyton mással beszél, vagy egymást: “Juditka, te már túl vagy ezen a marhaságon? Ilyen azért eddig nem volt. Nem lehet, hogy a főnök megőrült?”)
A kellék nélkül maradtak mimikával pótolják a hiányt. Gulyás mélabús, (“istenem, miért versz engem megint a kormányinfókkal?!). Pintér zord és marcona (“fene, aki kitalálta, hát nem az én nyakamba akasztották a pedagógusokat is!”). Lázár diadalmas mosollyal emeli győzelemre az ujját (“nem hittétek, hogy visszaverekszem magam, mi, pupákok?”)
Ez az a videó, amiben mindenki megtalálja a kedvére való részt. Sokaknak az tetszik, hogy a kormánytagok színre lépnek. Nekem és másoknak az, hogy milyen gyorsan lelépnek a színről.
Országos boldogság.