Amerika orbanizációja 2. rész: Florida

Posted by

Ishaan Tharoor
Washington Post

>Ez a második része annak a háromrészes sorozatnak, amely Magyarország vezetőjének az amerikai politikára vetett árnyékáról szól. Az első rész itt olvasható.

“Lehet, hogy Florida a mi amerikai Magyarországunk lesz” – elmélkedett Rod Dreher konzervatív kommentátor a múlt hónapban műsorában, amelyben Magyarországot dicsérte, amiért az utat mutat az LMBTQ-jogok ellen fellépni kívánó amerikai konzervatívok előtt. Dreher az American Conservative vezető szerkesztője és Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyílt csodálója – olyannyira, hogy Budapesten telepedett le, és beépült a város kormánypárti értelmiségébe.

Dreher szerint Florida – Ron DeSantis (R) kormányzó vezetésével – vonzza a befolyásos amerikai konzervatívokat, akik szívesen letelepednek egy olyan államban, amelyet az ország egyik legambiciózusabb választott politikusa folyamatosan alakít át. Szerinte ez olyan, mint a magyar főváros, amely a jobboldali szakértők és értelmiségiek népszerű találkozóhelyévé vált, és a héten rendezi meg az amerikai székhelyű Konzervatív Politikai Akciókonferencia tengerentúli értekezletét. A konvergencia sokkal mélyebbre nyúlik. Orbánt, aki 2010 óta van hatalmon, és nemrégiben újraválasztották, az amerikai konzervatívok olyan vezetőként imádják, aki politikai és kulturális győzelmeket ért el hazájában. Orbán egy olyan “kereszténydemokrácia” élén áll, amelyet ő “kereszténydemokráciának” nevez, egy illiberális államnak, ahol a “hagyományos” értékek uralkodnak, és a liberális ellenfelek háttérbe szorultak vagy kirekesztették őket a kulcsfontosságú intézményekből.

DeSantis, akár tudatosan, akár nem, úttörő szerepet játszik az “amerikai orbánizmusban” – írta Zach Beauchamp a Voxon. A DeSantis által márciusban aláírt, a kritikusok által “Ne mondd, hogy meleg” törvénynek nevezett floridai állami törvénytervezet megtiltja a gyermekek számára az LMBTQ-kérdésekről szóló oktatást vagy tantermi vitát harmadik osztályos korig. Az ellenzők attól tartanak, hogy a homályos megfogalmazás a szülők által a szexről és a nemiségről szóló bármilyen vita miatt indított perek sűrűje előtt nyitja meg az ajtót, és az iskolákban is visszatartó erővel fog hatni. A floridai kormányzó azonban kijelentette, hogy csapást mér az “éber nemi ideológia” ellen.

Orbán tovább ment, méghozzá elsőként. 2020-ban betiltotta az azonos nemű párok általi örökbefogadást – ami 2017 óta az USA összes államában legális -, és lehetetlenné tette, hogy a transzneműek legálisan megváltoztathassák a nemüket. Tavaly kormánya olyan törvényt fogadott el, amely megtiltotta a homoszexualitást vagy nemi átalakulást népszerűsítőnek tekintett tartalmak megosztását kiskorúakkal. Tartalmazott olyan rendelkezéseket is, amelyek korlátozzák a homoszexualitással kapcsolatos oktatást, és létrehozták az elítélt pedofilok kereshető nyilvántartását. A jogszabály az Európai Unió más részein bírálatok tűzviharát váltotta ki, és Magyarországot lassan-lassan összeütközésbe sodorta nyugati uniós partnereivel.

“Ez a törvény a homoszexualitást és a nemváltoztatást a pornográfiával teszi egyenlővé” – mondta Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tavaly, a törvény elfogadása után az Európai Parlament képviselőinek. “Ez a törvény a gyermekek védelmét, amely mellett mindannyian elkötelezettek vagyunk, ürügyként használja fel arra, hogy súlyosan megkülönböztesse az embereket szexuális irányultságuk miatt. Ez a törvény szégyenletes.”

Úgy tűnik azonban, hogy legalábbis közvetve inspirálta a floridai törvényhozókat. Egy áprilisi budapesti panelbeszélgetésen Dreher felvetette, hogy a floridai törvényjavaslatot “részben arról mintázták, amit Magyarország tavaly nyáron tett”. Hogy igazolják az oktatás ideológiai ellenőrzését, a floridai törvény támogatói Orbánhoz és szövetségeseihez hasonlóan egy olyan világot idéztek meg, ahol pedofil “kényeztetők” várnak arra, hogy iskolásokon prédát ejtsenek.

Amikor befolyásos szereplők – leginkább a Disney, Florida legnagyobb magánmunkáltatói közé tartozó Disney – kritizálták, DeSantis a konfrontáció útjára lépett. Államának kormánya egy második törvényt is elfogadott, megbüntette a Disney vezetőit, amiért megszólaltak, és kezdeményezte annak a különleges joghatóságnak a feloldását, amely lehetővé tette a vállalat számára, hogy saját szabályozási és adózási rendelkezéseket tartson fenn Közép-Florida azon hatalmas részén, ahol a Disney Worldöt üzemelteti.Amint Beauchamp megjegyezte, ez a megközelítés sokkal kiterjedtebb Magyarországon Orbán alatt, aki az állam hatalmát használta arra, hogy megfosszon egy kritikus üzletembert (Simicska Lajost) a szerződésektől, és olyan rendszert épített ki, amelyben a nagy vállalati érdekeltségeknek az a kötelességük, hogy a kormánypárt irányvonalát kövessék.

Sok republikánus politikus kifejezetten kijelenti, hogy az amerikai kultúrát uraló zsarnoki liberális ortodoxia ellen harcol, amely az oktatási rendszer, a hagyományos média és a cinkos vállalati óriáscégek által támogatott, mindent átható intézményrendszer. A Disney elleni támadások a visszahatás tompa éle lehetnek; az élesebb éle a republikánus állami törvényhozások által szorgalmazott új törvényekben érhető tetten, amelyek – mint egy másik, DeSantis által aláírt törvényjavaslat esetében – a nemi és faji szempontok körüli beszédet kívánják ellenőrizni az állami iskolákban és munkahelyeken.

“DeSantis, aki az elnöki székre pályázó, ökölvívó kultúrharcos hírnevét öregbítette, folyamatosan olyan politikai programot állított össze, amely erősen emlékeztet Orbán Viktor kormányzati ethoszára – amelyben a baloldalról érkező állítólagos egzisztenciális kulturális fenyegetés igazolja az államhatalom agresszív alkalmazását a jobboldal ellenségeivel szemben” – írta Beauchamp.

Orbán számára a stratégia végső soron a politikai konszolidációról és az elkötelezett jobboldali bázis aktivizálásáról szól. “A nacionalista retorika veszélyes világa “bennfenteseket” és “kívülállókat” termel, akik a nemzetet fenyegető elképzelt veszélyek kitalálásával támasztják alá a támogatást” – írta tavaly Graeme Reid, a Human Rights Watch LMBT-jogi programjának igazgatója. “Magyarországon a migránsokat vélt külső démonokként rágalmazták, míg az LMBT embereket belső fenyegetésként és idegen befolyásként is beállították”.”

Magyarország nincs egyedül az LMBTQ közösség védelmének megnyirbálásával, különösen a volt kommunista világban. Orbán azonban a “családi értékek” kiemelkedő védelmezőjeként tüntette fel magát Európában, szembeszállva a modern liberalizmus áradatával, amely – az ő retorikája szerint – aláássa a hagyományos családot, és ahhoz vezetett, hogy hatalomra kerülésekor hazájában az egyik legalacsonyabb volt a termékenységi ráta Európában.

“Magyarországnak meg kell védenie magát, mert a nyugati baloldal támad” – mondta Orbán tavaly szeptemberben egy demográfiai csúcstalálkozón Budapesten. “Megpróbálja relativizálni a család fogalmát. Eszközei ehhez a gender ideológia és az LMBTQ lobbi, amelyek a gyermekeinket támadják”.”

Állításait Mike Pence volt alelnök, a konferencia egyik előadója is megismételte. “Olyan válságot látunk, amely miatt ma idejöttünk, olyan válságot, amely a civilizáció szívét sújtja” – mondta Pence az egybegyűlteknek. “A nukleáris család eróziója, amelyet a csökkenő házasságkötési arányok, a növekvő válások, a széles körben elterjedt abortusz és a születési arányok zuhanása jellemez.” (Pence akkor pontosan megjósolta, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság jobboldali többsége hamarosan az abortusz védelmének felszámolásán fog dolgozni.)

Az amerikai jobboldaliak éljenzik Orbán politikáját, amely a születési arányok növelésére törekszik, miközben gátolja a bevándorlást. Orbán a magyar bruttó hazai termék mintegy 5 százalékát költi a családok gyermekvállalását ösztönző programokra. Ezek közé tartozik a háromgyermekes anyák jövedelemadó-mentessége, nagyvonalú hitelek az azonnali gyermekvállalásra hajlandó házaspároknak és egy államosított in vitro megtermékenyítési program a 40 év alatti nők számára (bár a leszbikusoknak nem kell jelentkezniük).

Mégis, Orbán egy évtizedes erőfeszítései ellenére Magyarország termékenységi rátája még mindig a népesség állandó szinten tartásához szükséges szint alatt van. Egy ENSZ-felmérés becslése szerint az ország népessége 2035-re 9 millió alá süllyedhet. Magyarország demográfiai hanyatlásának egyik vezető tényezője a magyarok százezreinek tömeges kivándorlása Orbán kormányzásának elmúlt évtizede alatt.