Gyurcsány, Kövér, DK

Posted by
Gyurcsány Ferenc

>Gyurcsány Ferenc a parlamentben napirend előtti felszólalásában kijelentette, hogy pártjával “a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintik”. Szerinte nem attól törvényes valami, hogy fenntartja a jogszerűség “látszatát”. „Ez a kormány megtörte a népakaratot, amikor megszállta és szétzilálta a köztársaságot”. Az áprilisi választási eredmény csak akkor fejezné ki a valóságos népakaratot, ha „a versengő gondolatok és eszmék egyenlő feltételekkel” jutottak volna el a választókhoz. Gyurcsány szerint ez nem így történt, manipulálják a nyilvánosságot, a választás nem volt szabad és tisztességes, így a megalakuló kormány is törvénytelen.

Hogy miért vették fel a mandátumot, azt egy háborús hasonlattal világította meg: „Rendben van-e ha a hazáját védő nép a megszállók elleni küzdelemben a megszállóktól zsákmányolt fegyvert is használja? Szerintünk rendben van” – mondta. Ugyanezen az alapon kell használni „minden törvényes eszközt az önök törvénytelen, megszálló kormányával szemben”, ennek terepe a parlament is, de Gyurcsány szerint „kétségtelenül nem a legfontosabb terepe”.

A Fidesz Gyurcsány szerint az elmúlt 12 évben „tönkretette” Magyarországot, Orbán Viktor pedig a nemzetközi helyzetben egyedül maradt.
Kövér magához vonta a szót, mielőtt a kormány válaszolt volna, és a szerepéből kilépve azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc „minden létező bűnt elkövetett” az ország ellen, és most fordult elő utoljára, hogy nem vette el tőle a szót, amikor törvénytelennek nyilvánít egy demokratikusan megválasztott kormányt. „Önnek nincs joga ilyet tenni, nincs joga törvénytelennek nevezni egy demokratikusan megválasztott kormányt. Különösen nincs erkölcsi alapja, miután szándékosan polgárháború szélére juttatta Magyarországot 2006-ban”.

Ezután a Demokratikus Koalíció frakciója kivonult a parlamentből