A meghalt orosz oligarchák ellopták a rájuk bízott pénzeket?

Posted by

Ezen a héten jelent meg magyarul Catherine Belton könyve Putyin emberei – Hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot, és gyűrte maga alá a Nyugatot címmel. Belton brit újságíró évekig volt a Financial Times moszkvai tudósítója. A 444.hu készített vele nagyon érdekes interjút. Ennek egy részletét közöljük:

Arról írt a Washinton Postban, hogy amikor Putyin összehívta a leggazdagabb orosz üzletembereket a háború első hetében, nagyon rossz volt a hangulat, és többen úgy érezték, hogy mindent elvesztenek a nyugati szankciók miatt. Hallott azóta valamit arról, hogy most milyen a hangulatuk?

Elég elkeseredettek, és úgy vélik, hogy a szankciók nagyon sok kárt okoznak nekik. A többségük nem várt háborút, legfeljebb egy Donyeck és Luhanszk megyékre korlátozódó konfliktusra számítottak, úgyhogy ilyen komoly szankciókra sem számítottak. Ezek az emberek harminc éven át olyan cégbirodalmakat építettek, amelyek mélyen integrálódtak a nyugati világba. Különösen a nyugati tőzsdéken jegyzett vállalatok tulajdonosai jártak nagyon rosszul. Azt gondolták, végső soron ők is a nyugati elit részei, de most teljesen elvágták őket ettől a világtól. Ahogy az orosz értelmiségnek is komoly problémát jelent, hogy minden kapcsolatot elvesztettek a Nyugattal, tudományos és kulturális területeken is.

Mit gondol azokról a családirtásokról és öngyilkosságokról, amelyek mostanában befolyásos orosz üzletemberekkel történtek?

Nagyon gyanúsak ezek az esetek. Igen fontos pozícióban voltak ezek az emberek, a Gazprombank és a Novatek is a Kreml kulcsfontosságú cégei. Bennem felmerült, hogy talán nekik kellett eldugniuk bizonyos pénzeket a szankciók elől, ám elvettek belőlük maguknak, és azért gyilkolták meg őket a családjukkal együtt ilyen brutálisan, hogy intő példaként szolgáljanak mások előtt. Attól tartok, hogy sohasem fog biztosan kiderülni, mi történt, de szerintem itt az a legfontosabb, hogy mindenkit figyelmeztettek a gyilkosaik, hogy így jár, aki valamit kavarni próbál.

A könyvében nagyon részletesen megírta, hogyan függött össze a szervezett bűnözés az orosz titkosszolgálatokkal, illetve maga Putyin hogyan profitált a maffiával kiépített kapcsolataiból. A szervezett bűnözés és az orosz állam kapcsolata a mai napig szoros?

Nehéz erre válaszolni. Az biztos, hogy Putyin és FSZB-s társai még a szentpétervári időkben nagyon szoros kapcsolatot építettek ki szervezett bűnözői csoportokkal, és ezzel sikerült átvenniük a város gazdasága és kikötője feletti irányítást. Jellemző történet, hogy Putyinék előbb egy maffiától független olajterminált akartak építeni a kikötőben, de olyan durva támadások érték őket, hogy nagyon megrémültek. Putyin például Németországba küldte a lányait, annyira aggódott. Végül úgy döntött, hogy ha nem tudja legyőzni a maffiát, akkor inkább csatlakozik hozzá. A legerősebb bűnözői csoport és a városi vezetés összefogásával pedig annyira erősek lettek, hogy a teljes olajkereskedelem felett átvették az irányítást Szentpéterváron. Egy moszkvai KGB-s vezető arra panaszkodott akkoriban, hogy a szentpéterváriak mindenki másnál kegyetlenebbek, még a moszkvaiaknál is, talán mert kisebbségi komplexusuk van, hogy csak a második legfontosabb városban uralkodnak. Ez a moszkvai KGB-s óva intett, hogy a szentpétervári banda átvegye a hatalmat, annyira könyörteleneknek tartotta őket. A régiek, a Jevgenyij Primakov-féle KGB-s vezetők úriembereknek tartották magukat hozzájuk képest, amikor 2000-ben Putyin és a szentpéterváriak átvették a Kreml irányítását. Azt gondolom, hogy a nemzetközi maffiaszervezetekkel azóta is vannak létező kapcsolataik. Ezek átláthatatlan rendszerek, amelyeket a szankciókkal sem lehet kikezdeni.

A teljes cikk itt olvasható.