Cécile – egy nyomdafestéket elbíró darab

Posted by

k.a.
>Lehet, hogy egy bírósági jegyzőkönyv elegendő egy jó darabhoz? Szabó Borbála színdarabja arról az 1925-ös perről szól, amelyben Tormay Cécile-t megvádolták, hogy leszbikus viszonyt folytat Zichyné Pallavicini Eduardina grófnővel. Tormay Cecile irónő, harcos jobboldali, kétszer jelölték elfogult barátai Nobel-díjra, egyébként nem is kicsit antiszemita volt.
Azt nyilatkozta Szabó Borbála, a darab írója:

“Megjelent egy könyv: Egy „nyomdafestéket el nem bíró” ügy. A Tormay Cécile per címmel a Balaton Akadémia kiadó gondozásában 2013-ban, amelyben egy bíró, Döme Attila hosszú kutatómunkával összeszedte a per iratait és vallomásait. Az egyetlen fellelhető példányához hozzájutottam az Országos Széchényi Könyvtárban. A könyv konklúziója az, hogy bírói szemmel értékelve szakmailag helyes és megalapozott ítélet született, tehát a gróf által állított fajtalanság nem volt megállapítható, de nem kívánt Tormay Cécile nemi identitásával kapcsolatban állást foglalni. Szerintem sem érdekes, hogy leszbikus volt-e vagy sem, viszont ahogy ezeket a vallomásokat olvastam, ez tényleg olyan volt, mint egy vígjáték, amelyben maga a férj, Zichy Rafael indított pert a saját felesége és Tormay ellen.”

És valóban. Ott ülünk a kamarateremben, amely valószínűleg az egykori Jurányi gimnázium egykori díszterme lehetett és hallgatjuk a pert. És közben egy vígjátékon pompásan szórakozunk. De a darab előtt a Jurányiról is érdemes szólni. Hülye, hivatalos neve van: Produkciós Közösségi Inkubátorház. Közben olyan, mint egy anti-illiberális féllegális fészek. Olyan szelleme van ennek az épületnek, mint amely mindennel szembenáll, ami ma hivatalos kultúrpolitika, oktatáspolitika – röviden politika. Szabad levegő áramlik az ócska falak között.
A darab meg? A témától függetlenül izléses és finom. Ez bizony elbírja a nyomdafestéket. (Szabadszájúnak persze szabadszájú).  És éppen ettől fergeteges. A portás lyukat fúr a hálószoba falába, szakmai kötelességből. Igen, mert egy portásnak mindenről tudni kell. A falon  drapériának tetsző óriás szoknya lekerül az ágyra – s alatta ki tudja mi történik? A színészek lubickolnak a szerepeikben. Több van nekik. Janklovics Péter a gróf és a portás. Enyedi Éva szobalány és ő maga a per tárgya: Zichyné Pallavicini Eduardina grófnő.
Urbanovits Krisztina  játssza Tormay Cécilet és “anyja szellemét”. Játékából többet megérezni a Horthy-korszakból, mint komoly szakkönyvekből. Remek színészek. Fantáziadús rendező (Stefanovics Angéla). Pompás szöveg.
Puritán tér, iskolai díszterem, mintha csak egy iskolai előadást látnánk. Vérprofikkal.

Címkép: Cecile anyja, Urbanovits Krisztina