Az olasz La Stampa szerint Putyint rákkal műtötték

Posted by

La Stampa
A La Stampa olasz napilap a Kremlhez közeli forrásokra és az orosz biztonsági apparátus egy volt ezredese által a Telegramban megosztott információkra hivatkozva arról számol be, hogy Vlagyimir Putyint kórházba szállították és megműtötték rákos megbetegedéssel. Vlagyimir Putyin állítólag rákos beteg, és állapotának hirtelen romlása a moszkvai győzelem napi ünnepségek után következett be, amelyeken az orosz elnök részt vett. Ezután egy moszkvai klinikára szállították, ahol egy orvoscsoportot készítettek fel a műtétre. Ezzel egyidejűleg a Kreml vezetőjének tíz napos “leváltására” is tervet készítettek A Kreml apparátusa állítólag mintegy 10 napra megszervezte Putyin “leváltását”. “Tíz napra előre felvett videókat készítettek, hogy fedezzék a távollétét” – állítják a La Stampa forrásai.
“Bizonyítékok vannak arra, hogy körülbelül egy héttel ezelőtt az orosz elnököt egy klinikára szállították, éjszaka volt, nagyon beteg volt” – mondták a források. Francesco Semperini, a La Stampa újságírója, aki megszólaltatta őket, több tanút is idézett, akik az orosz elnök egészségi állapotának romlásáról számoltak be. Az orosz vezető megromlott egészségi állapota a május 9-i felvonuláson is látható volt, amikor a források szerint “a lábának csoszogását, a görbe karját, a sápadt arcát” lehetett látni. Az utolsó személy, aki nyilvánosan beszélt Putyin rossz egészségi állapotáról, az ukrán hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov volt, aki a Sky Newsnak adott interjúban nyilatkozott.
Vlagyimir Putyin – emlékeztet a La Stampa – “nagyon beteg, vérrákja van” – mondta néhány napja egy Kremlhez közel álló oligarcha egy titokban rögzített telefonbeszélgetés során, amelyet az Új Vonalak magazin szerzett meg és tett közzé. Putyin “tönkretette Oroszország , Ukrajna és más országok gazdaságát. A probléma a fejében van. Egy őrült képes felforgatni a világot” – mondja az  oligarcha, akinek a nevét nem adják meg, a New York Post szerint egy “nyugati kapitalistával” beszélgetve.
A Kreml két hasonmást állított be, hogy az orosz elnököt játssza az esetleges nyilvános szerepléseken. Filmek is készültek az orosz elnök “normális” tevékenységének illusztrálására. A felvételeken a Kreml vezetője találkozókon vesz részt és dokumentumokat ír alá. A La Stampa szerint a következő napokban derül ki, hogy milyen eredménnyel zárul az orosz elnök műtétje. Ahogy az várható volt, az orosz hatóságok nem reagáltak az Olaszországban megjelent információra, így hivatalos megerősítés nem történt.

Címkép: Putyin gyógyszert nézeget. La Stampa