Van-e a háborúnak farvize?

Posted by

Médianapló – 2022. május 15.

 Zöldi László

>Szerintem nincs, ettől azonban a világ szeme még rajtunk lehet. Kormányunk meghívta Budapestre a legtekintélyesebb konzervatív politikusokat, filozófusokat és egyéb véleményformálókat. A szervezők vezetője interjút adott, amely ezzel a címmel jelent meg: „Nem kevesebb a feladatunk, mint a Nyugat megmentése”. E kormányzati szándék keltette föl az érdeklődésemet.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója „a progresszió és a woke szerelemházasságából kinőtt globális fősodor”-ról beszélt a Magyar Nemzet tegnapi számában. Már a woke is zavarba hozott, arról nem is szólva, hogy a társadalmi érzékenység és a haladás nászából miért nem születik inkább az utód, például egy fősodor, ami ugyebár globális. Csakhogy a nyilatkozó fokozta a zavart, mert a szomszédos Ukrajnában dúló harcok ürügyén e mondat hagyta el a száját: „A liberális mainstream éppen a háború farvizén azt igyekszik ocsmány módon elérni, hogy éket verjen a formálódó, nemzetek közötti jobboldali összemozgás küllői közé.”

Vajon a globális fősodor és a háborús farvíz (melléksodor) között lehet-e összefüggést teremteni? Az is kérdés, hogy a bot helyett miért ék került a küllők közé. A szekeret vagy kerékpárt ugyanis a mozgásában bottal lehet megakadályozni. Az ék pedig arra való, hogy a lejtőn álló kerék alá nyomva hiúsítsa meg a elindulást. Házi könyvtáram ékében, Benedek Marcell 1927-es keltezésű Irodalmi lexikonjában találtam magyarázatot: „A képzavar úgy keletkezik, hogy két képes kifejezés egymásba nyomul. Ilyenkor egymáshoz nem illő fogalmak kerülnek kapcsolatba.”

Azt a fránya farvizet Zoltán András nyelvész részfordításnak, féltükörszónak vélte, és a német Fahrwasserből származtatja. A Wassert aligha kell magyarázni, a fahren meg azt jelenti, hogy járni, menni, utazni. Második jelentése fuvarozni, szállítani, vinni, a Fahrwasser (hajózó út, hajózható víz) tehát azt is jelenti, hogy idegen vízre evezni, más mederbe terelni a beszélgetést. A magyar publicisztikában gyakran használt farvíz csupán a hangzás alapján azonosítható a Fahrwasserrel, és a nyelvész azt is megjegyzi, hogy „dicsérőleg nemigen alkalmazzák”.

A globális fősodort ostorozó és háborús melléksodorral párosító Szánthó Miklós nemcsak egy kormány által kistafírozott civil szervezet vezetője. A KESMA-lapok kuratóriumi elnökeként több száz magyar újságíró főnöke, akiknek legalább a stílusérzékből kéne példát mutatnia. Félő, hogy zavaros képeiből nem stílusparádé, hanem stílusparódia kerekedett.

 

Tíz mondat a farvízről

 

Antall farvizén úszott fel. (Csurka István MDF-politikus Boross Péterről, Magyar Fórum, 1994. március 17.)

A rossz politikus csak pénzt akar mások „farvizén”. (Gálszécsy András volt titkosszolgálati miniszter, Kurír, 1994. július 30.)

Ma politikusaink egy része sodródik különféle erők farvizén. (Bíró Zoltán volt MDF-politikus, Demokrata, 1996. augusztus 22.)

Lényegében a férfiak farvizén utazunk. (Faragó Tamás, a női vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, Magyar Nemzet, 2001. június 14.)

Az sem lehetetlen, hogy a sok kis baloldali pártocska mégis összefog, és a Jobbik meg a Fidesz acsarkodásának farvizén kormányt alakítanak. (Toroczkai László ásotthalmi polgármester, Jobbik-politikus, Magyar Idők, 2017. március 27.)

Most a globalizáció farvizén pénzügyi birodalmak emelkedtek fel. (Orbán Viktor miniszterelnök, Facebook.com, 2017. október 24.)

Egy intenzív homofób cirkusz farvizén úszott be a téma. (Gusztos Péter civil aktivista, volt SZDSZ-politikus, 24.hu, 2019. augusztus 13.)

Jelenleg szabadon úszom saját farvizemen. (Balla D. Károly ironikus költő, Facebook.com, 2019. augusztus 29.)

Orbán a járvány farvízén újabb manipulációra készül. (Szél Bernadett volt LMP-politikus a nemzeti konzultációról, Népszava, 2020. június 18.)

A liberális mainstream éppen a háború farvizén azt igyekszik ocsmány módon elérni, hogy éket verjen a formálódó, nemzetek közötti jobboldali összemozgás küllői közé. (Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, a KESMA-kuratórium elnöke, Magyar Nemzet Online, 2022. május 14.)

Médianapló – 2022. május 15.

Címkép: Gumicápa farvizén