A tudástőke és a csókosok

Posted by
Brandl Gábor
>Az oroszok megpróbálták blokkolni Elon Musk műholdas internet rendszerét, de nem sikerült nekik, ahogyan az amerikai hadsereg rendszereit sem. Miután az oroszok lebombázták Ukrajna infrastruktúráját, Musk felajánlotta segítségét. Az USA hadserege és Mask kiváló információ szerzést, kommunikációt tesz lehetővé Ukrajnának.
– Az USA-ban van továbbra is a legtöbb innováció, tudományos felfedezés, ahogyan ezt láttuk Karikó Katalin esetében is. Hatalmas pénzeket öntenek a tudományba, tudósok százezrei versengenek a forrásokért. Sokszor küzdenek, mint malac a jégen, de az eredmények sorra jönnek.
– Ezzel szemben Magyarországon nem a tudományos erőfeszítések kapnak sokszor kutatási pénzeket, hanem a csókosok. Orbánék politikájának legsúlyosabb következménye lesz az oktatás, a tudomány finanszírozásának protekcionizmusa. Az ország szűkítetten termeli a tudástőkét.
– Sajnos, az átlagembernek nehéz elmagyarázni, hogy az örökös tanulás, a fejlesztések, kutatások adják egy ország erejét, jövőjét. Az orosz hadsereg sikertelensége ott kezdődött, amikor az orosz oligarchák luxusjachtokra költötték a hadsereg fejlesztési, kutatási pénzeit.
– A korlátozottan liberális kapitalizmus társadalmi előnye mutatkozik meg az orosz-ukrán háborúban, a nyers erő, szemben a tudással.

– Sajnos, a demokrácián, a liberális módszereken is lenne javítani való, mert gyengült az innováció ereje, (csökkent a társadalmi mobilitás), az autoriter rendszerek pedig innovációs korlátokba ütköznek. Ha olyan emberek kapnak hatalmat, mint Trump, aki nem érti, a tudás mekkora erő, akkor az USA is lassú haldoklásnak indul. Félő, hogy Kínában is egy idő múlva megáll, a most hatalmas erejű tanulni, alkotni vágyás.

Címkép: SpaceLink

%d bloggers like this: