Ilyen is van? Mi az, hogy romák?

Posted by

24.hu
>Csütörtökön telefonon egyeztetett egymással Vít Rakusan és Pintér Sándor, Csehország és Magyarország belügyminisztere. A téma a jelenleg Csehországban tartózkodó ukrajnai roma menekültek esetleges magyar állampolgársága volt, mivel azok a kárpátaljai menekültek, akik magyar útlevéllel is rendelkeznek, nem jogosultak a menekülteknek járó segélyekre Csehországban. Rakusan csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy felkérte Pintért arra, hogy gyorsan és következetesen vizsgálják meg, hogy a Kárpátaljáról Csehországba menekült romáknak van-e magyar állampolgársága. A cseh belügyminiszter azt is elmondta, hogy a magyar útlevéllel rendelkező menekülteket Prága vonaton Magyarországra szállítja, ha ezt ők is szeretnék.

Bencsik Gábor
A csehek Magyarországra vonatoztatnák a hozzájuk menekülő, magyar útlevéllel is rendelkező kárpátaljai romákat, mert kezd elegük lenni belőlük. Azért ez elég érdekes. Először is: ha ukránok, akkor ugyanaz az elbánás jár nekik, ami minden ukránnak, semmiféle elküldés nem jöhet szóba. Ha magyar állampolgárok, akár kettősen, akkor az unió szabályai szerint az egész unió területén szabadon élhetnek. Még úgy sem vihetők, szállíthatók, küldhetők sehova.

De legfőképpen: mi az, hogy romák? A cseh hatóságok honnan tudják ezt? Bőrszínről? Viselkedés alapján? Ilyen van, hogy embereket a származásuk alapján megkülönböztetnek?Kedves TASZ, Amnesty, Helsinlki Bizottság, Migration Aid, keves jogvédők és NGO-k, nem kellene itt megszólalni?”

Nyitókép: Michal Cizek / AFP