Miről döntött a választó?

Posted by

Fábián András

>A Klubrádióból tegnap megtudtam, hogy Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa szerint a magyarok az orbáni egészségpolitikára szavaztak. A doktor nyugodtan hozzátehette volna, hogy az orbáni oktatáspolitikára, gazdaságpolitikára, sportpolitikára… Mindegyszerűen az orbáni politikára.

Egyre több helyről hallom, ellenzéki körökből is, hogy a választópolgárok az ellenzék ellen szavaztak, mert jobban bíztak a múlt/jelen kormányban és a régi/új miniszterelnökben, mint az általuk nem ismert politikusokban. „Nem mentek le az emberek közé!” Ezt mondják. Ami persze nem igaz, mert valamennyi ellenzéki párt vezetője, képviselő-jelöltje, aktívája ott kolbászolt hónapokig vidéken és hirdette az igét. Ingázott az ország és a lakhelye között. Igyekezett meggyőzni a választókat. Minden kommunikációs eszköztől megfosztva (!) el is értek közel 2 millió embert, ami igen nagy szó, ha tudjuk, hogy másik 3 millió szolgamód a régi urakat kívánta vissza. „Hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve, magával kötve mint a kéve, sunyít vagy parancsot követ.” Ezt nem én mondom, hanem József Attila írta a Hazám című versében 1937 májusában! Megállt az idő.

A szolgai szavazatok több mint kétharmadot eredményeztek a Fidesznek, és erre senki sem számított. Még pontosabban: Orbán arra számított, hogy csekély mértékben elveszíti ezt a választást, aztán -miután ráégett az általa gondosan és alaposan előkészített gazdasági és politikai csőd az ellenzékre – a választóknak soha többé eszébe sem jut „ezeket” újra hatalomra juttatni. A győzelemmel nem számolt, de ha már így alakult, akkor viszont meg kell mutatnia, hogy azért lett ez így, ahogy lett, mert az előző kormány úgy tett, ahogy tett. Vagyis rezzenéstelen tekintettel folytatni kell az országrombolást, mintha mi sem történt volna. Ezt várják el tőle.

Gondolom erre a látszólag (!) felelőtlen állampolgári magatartásra célzott Komáromi doktor fent említett szavaival. Nézzünk azonban kicsit a szavak mögé.

A Hiradó.hu (ez gondolom a köztévé híradójának közportálja) január 24-én egy egész cikket szentelt hivatkozásokkal megtűzdelve annak a rémképnek, ami a magyarokra vár az egészségügy terén, ha ne adj’ Isten az ellenzékre szavazna. Mondom: a köztévé portálja! Eszerint – nota bene éppen Komáromi doktorra hivatkozva – közli: „Hatalomra kerülése esetén a baloldal központosítaná az egészségügyet, azaz 10-15 centrumban látnák el a betegeket, miközben vidéken osztályokat és kórházakat zárnának be.” MZP erre rátesz még egy lapáttal: „nincs szükség orvosra egy szülésnél, vagy a magyarok menjenek Indiába szemműtétre”. Komáromi Zoltán „tagadta, hogy bevezetnék a vizitdíjat”. Az Origó még ezt is képes fokozni és betetézni: „A lap szerint a DK-s politikus szavai a legrosszabb forgatókönyvet vetítik előre, ugyanis a kistelepüléseken élők elbúcsúzhatnának a helyi kórházaktól, és sokat kellene utazniuk ahhoz, hogy ellátást kaphassanak.”

Máshol, máskor az a hazug állítás is elhangzott, hogy Gyurcsány és bábja, MZP, az egész egészségügyet magánosítani akarja. Azt az igazságot viszont nem mondták el, hogy az ellenzék a társadalombiztosítás terhére tenné lehetővé és hozzáférhetővé a magánegészségügyi ellátást.

Namármost, azt ugye tudjuk, hogy az MTV1 korlátozás nélkül reggeltől estig közvetíti ezeket az „információkat” a lakosság hírekre szomjazó 99%-ához (reggeltől estig ugyanis nincs más adón hírműsor, már az ATV-n sem!). Ehhez képest, mint említettük, a nem kiforgatott, objektív tények nem szerepelnek a kínálatban.

Itt pedig mindjárt meg is kérek mindenkit, aki az egész választási kampány alatt csak egyszer is azt tapasztalta, hogy a Fidesz és Orbán a saját terveivel traktálta a népeket, magas jutalom ellenében jelentkezzék a kiadóhivatalban. A hazug állítások és a nem létező tényállítások cáfolata, a hangulatkeltés, lejáratás és karaktergyilkos propaganda mellett a valóság valóságnak megfelelő tájékoztatására már nem futotta a kampányra fordított huszonvalahány milliárdnyi közpénzből.

Ha viszont megfordítjuk a fentebb felsorolt állításokat, egészen más eredményre jutunk. Amit ugyanis az ellenzék szájába adott, azt Orbán maga kezdte el és fogja végigvinni, megvalósítani, most már zavartalanul. Ez a rafinált taktika. Ki fog már emlékezni egy év múlva arra, hogy mindaz, ami történik, „a velejéig romlott, nemzetellenes, bukott baloldal tervelte ki” a választások előtt.

Ellent kell tehát mondjak Komáromi doktornak. A választópolgár ugyanis nem arra szavazott, amit a Fidesz és Orbán Viktor tervezett, vagy végrehajtott. Arról ugyanis vajmi kevés ismerete van, mivel suttyomban, rejtve, és közben folyamatosan az ellenzékhez kötve tette, amit tett. Az egyszerű választópolgárnak gőze nincs arról, hogy a füredi szívkorház rehabilitációs intézetébe 4 (négy) év a várakozási idő. Ha akkor épp nem érsz rá, mert akkorra már bejelentkezett a hidegburkoló a konyhát csempézni, mész a sor végére. Azt sem tudja, hogy egy laparoszkópiás térdműtét 450 000 (négyszázötvenezer) forint a magánkórházban, mert az államiban senkit nem érdekel, hogy nem tudsz járni. Reggel bemész, este kisántikálsz. Az államiba jöjjön vissza hat hónap múlva, majd akkor megnézzük mit lehet tenni. Mellesleg a magánban ugyanaz az orvos vizsgál és operál egy héten belül, aki az államiban még meg sem nézett, mert túl sok az előjegyzése. Egy csípőprotézis 2 millió forintba fáj. Ha nincs ennyi pénzed, akkor viszont várhatsz másfél két évet, mire rád kerül a sor. Ez esetben megúszod hálapénz nélkül. Viszont irgalmatlanul fáj a lábad és nem tudsz járni két évig. Na és! Egyéni szoc probléma.

Vigasztaljon a tudat, hogy az ellenzék, ha hatalomra került volna, visszahozta volna a 300 forintos vizitdíjat (nem hozta volna vissza) és magánosította volna az egész egészségügyet (amit a Fidesz már megtett), és lerohasztotta volna a maradék néhány működésképtelen közkórházat, amelyek már így is csupán szellemileg és anyagilag kifosztott, forrás nélküli képződmények a pórnép számára. Íme az előző/jelenlegi kormány „eredményei”. Valóban erre szavaztak volna a magyar emberek?! Mit számít ehhez képest, hogy a nem létező ember(telen) minisztériumtól a belügyhöz kerül az egészségügyi „kormányzat”. Gondolom, súlyának megfelelően. Nyilván ugyanezen okból a miniszterelnök magához vonta a sport, az informatika és az önkormányzatok felügyeletét. Ebből az ő esetében csupán a sport érthető, mással úgysem foglalkozik. Az Informatika gondolom üzletileg vonzó a csókosok számára, az önkormányzatok pedig minden bizonnyal felkészülhetnek a teljes felszámolásra.

Ami pedig a magyar választók döntését illeti, szerintem maradjunk annyiban, hogy halvány lila gőzük nem volt arról, hogy mire, kire és miért szavaztak éppen arra, akire.