A Honvédelmi Minisztérium véletlenül meghirdette a Mészáros Lőrinc-ösztöndíjat

Posted by

Klubrádió

>Ösztöndíjat hirdetett az ELTE-n a Honvédelmi Minisztérium, azonban a hirdetés szövegében tévesen Mészáros Lázár-ösztöndíj helyett Mészáros Lőrinc-ösztöndíjnak nevezték – írja az rtl.hu. Mészáros Lázár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt volt Magyarország hadügyminisztere. A Mészáros Lőrinc-ösztöndíjra az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói közül a nappali munkarendű programtervező informatikus, a gépészmérnök, gazdálkodási és menedzsment, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel alapszakon, a jogász osztatlan és a számvitel mesterképzési szakon tanulók jelentkezhetnek – írta a az ELTE oldala a HM felhívására.

A hibát azóta kijavították, az oldalt frissítették, de a Google tárolójában még elérhető a honlap régebbi verziója, amelynek szövegében Mészáros Lőrinc kormányközeli vállalkozó neve szerepel – olvasható a cikkben.

Mészáros Lázár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt volt Magyarország hadügyminisztere, országgyűlési képviselő volt. Ha már ilyen nevű történelmi alakot kerestek, elnevezhették volna Mészáros Lőrincről is az ösztöndíjat – természetesen nem a miniszterelnök régi barátjáról, hanem a Dózsa György-féle felkelés egyik vezetőjéről. Aki Dózsa György seregében mint Mészáros Lőrinc ceglédi plébános vett részt. Alvezéri tisztséget viselt. 1514. július végén Bihar városának ostromakor, amikor a Tomori Pállal vívott csatában serege megsemmisült, maga is fogságba esett, és mint a felkelés vezetője, máglyán végezte.

Címkép: Már ez gyanús lehetett. Katonai járművek Mészáros Lőrinc magántavánál