Kupadöntő a Puskás Arénában

Posted by
Borbola Bence
Dibusz Dénest kérdezte a Nemzeti Sport

– Alaposan felkészült Böde Dánielből?

– Ifjú tehetség, a mezőny még csak most tanulja a nevét… A viccet félretéve, Dani az évek alatt rúgott néhány gólt a hálómba. Eleinte paksi játékosként, amikor a Pécs színeiben védtem, majd amikor a Fradiban voltam, már szerencsére csak edzésen küzdöttünk egymás ellen a Népligetben.

– Ha tizenegyest rúgna önnek, tudná merre vetődjön?
– Van közös múltunk, a múltban jó néhány elvégzett büntetőjét láttam hátulról. Ettől függetlenül remélem, hogy szerda este nem kell szemtől szemben állnom vele úgy, hogy ő a büntetőponton igazgatja a labdát.

– Az egykori kapus, Sztanyiszlav Csercseszov azt nyilatkozta, a tizenegyeseket illetően nem ad
külön tanácsokat önnek, hiszen az a kapusedzők feladata. Elemeztek mindenkit becsülettel?

– A bajnoki mérkőzések előtt is külön készülünk az ellenfél szögleteire, szabadrúgásaira, tizenegyeseire, a kupadöntőben ez nyilvánvalóan hatványozottan igaz. Ez mégiscsak olyan mérkőzés, amelyen benne van a pakliban, hogy tizenegyespárbajra kerül sor, és az döntsön a végső győzelemről. Így nem három-négy végrehajtóra készülünk, hanem mindenkit elemeztünk, akiről a szakmai stáb talált elérhető anyagot.

– Hogy érzi, sok dolga lesz a kapuban?
– A Paks mérkőzései általában eseménydúsak. Ráadásul kupadöntő áll előttünk, amelyen teljesen más a tét. Kíváncsi leszek, hogy az ellenfél mennyire vállalja fel azt a játékot, amelyet korábban megszokhattunk tőle. Az előző két mérkőzésünkön, amelyeket egymás ellen játszottunk, úgy vettem észre, jóval óvatosabbak voltak a paksiak. Az előreívelt labdákra persze nagy elánnal mentek, próbáltak helyzeteket kialakítani, de a védekezésre sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek, mint korábban. Ez már nem az a totális futball volt, az a kamikaze stílus, amely korábban jellemezte őket.

– Kivárásra játszó ellenfélre számít?
– Inkább úgy fogalmaznék, szervezett Paksra számítok. Olyan csapatra, amely védekezésből lendül támadásba, és kihasználja, hogy fizikailag erős. Sokszor láthattuk, a paksiak szeretik a párharcokat, a labdaszerzést követően gyorsan képesek az ellenfél védelme mögé kerülni, erre oda kell figyelnünk. Bízom benne, hogy a tavaszi hazai meccstől eltérően, amelyen meglepetésre három nullára kikaptunk, ezekre a szituációkra jól tudunk reagálni. Ha így lesz, nyerünk.

– A hétvégi, MTK elleni kudarc nem mennyire szegte a kedvüket? Nagyon belerondított a bajnoki ünneplésbe?
– El kell ismerni, közvetlenül a mérkőzés után nem volt felhőtlen a hangulat az öltözőben. Vezetőedzőnk néhány percben rendbe tette a dolgokat, higgadt maradt, arra kért bennünket, profi játékosként ünnepeljük meg a bajnoki címet, és tanuljunk az estéből. Tisztában voltunk azzal is, másnap reggel edzés van a Népligetben, így természetesen nem volt hajnalig tartó buli. A fieszta addig tartott, amíg abban a harminc-negyven percben átvettük az érmeket, együtt ünnepeltünk a szurkolókkal. Onnantól a szerdai kupadöntőre készülünk. A vasárnap délelőtti tréningen már minden idegszálunkkal arra koncentráltunk, hogy a bajnoki elsőség mellé minél nagyobb esélyünk legyen begyűjteni a kupaaranyat is.

– Az ellenfél is elismerte, a finálé esélyese a Ferencváros. Bírják a lelki terhet?
– Egyáltalán nem teherként éljük ezt meg. Évek óta bennünket emlegetnek a bajnokság esélyeseinek, és az elmúlt négy esztendőben rendre sikerült is begyűjtenünk az aranyérmet. Ebből a szempontból is edzettek vagyunk, nem jelent gondot, ha a Magyar Kupa fináléjában is esélyesként kell pályára lépnünk. Másfelől az elmúlt időszakban a nemzetközi porondon több olyan mérkőzést játszottunk, amelyen megszokhattuk, hogy minden mozdulatnak mérkőzést befolyásoló jelentősége lehet. Ez is előny lehet nekünk, hiszen a kupadöntő az esztendő egyik legfontosabb kilencven perce. Remélhetőleg nagyszerű meccs lesz.

Címkép: A ferencvárosi Dibusz Dénes (balra) és a Paksot erősítő Böde Dániel csapattársként már ünnepelt együtt Magyar Kupa-győzelmet, szerda este viszont ellenfelek lesznek és csak egyikük emelheti magasba a trófeát a Puskás Arénában (Fotó: Árvai Károly)