Így ünnepelt Moszkva, így beszélt Putyin – a hivatalos Kreml-verzió

Posted by

en.kremlin.ru

Oroszország elnöke – az Orosz Föderáció fegyveres erőinek legfőbb főparancsnoka, Vlagyimir Putyin részt vett az 1941-1945-ös Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén.

2022. május 9. 11:00
Vörös tér, Moszkva  Győzelmi felvonulás a Vörös téren
A parádét a védelmi miniszter, Szergej Sojgu hadseregtábornok tekintette át. A parádé parancsnoka a szárazföldi erők főparancsnoka, Oleg Szaljukov hadseregtábornok volt.
A parádén 11 000 katona és 131 katonai eszköz vett részt.
A Vörös téren felvonuló oszlop 33 parádés egységből állt, a fegyveres erők valamennyi ágának tisztjeiből, őrmestereiből és katonáiból, más biztonsági, védelmi és rendvédelmi szervek személyzetéből, a katonai akadémiák kadétjaiból és hallgatóiból, a Fiatal Hadsereg tagjaiból és kozákokból. A női katonák felvonulási oszlopában idén hat katonai oktatási intézmény kadétjai szerepeltek: a Katonai Egyetem, a Katonai Hírközlési Akadémia, a Katonai Logisztikai Akadémia, a Katonai Űrakadémia, a Katonai Lég- és Űrvédelmi Akadémia, valamint a Nukleáris, Vegyi és Biológiai Védelmi Katonai Akadémia (NBC Védelmi Katonai Akadémia).

A gépesített oszlop, élén a legendás Т-34-85 Victory tankkal, Taifun-K, Taifun-VDV és Tigr-M páncélozott járműveket, BMP-2 Berezhok, BMP-3 és Kurganets-25 gyalogsági harcjárműveket, T-72B3M-et tartalmazott, Т-90М Proryv és a legújabb Т-14 Armata harckocsik, Tornado-G rakétarendszerek, Iszkander-M operatív taktikai rakétarendszerek, S-400 Triumf, Buk-M3 és Tor-M2 légvédelmi rendszerek, valamint a Vörös tér macskaköves burkolatán áthaladó Yars stratégiai rendszerek. Az Uran-9 csapásmérő robotokat teherautók platóján szállították.

Highlights from Putin's speech at Victory Day parade on Moscow's Red Square – EURACTIV.com

* * *

Az orosz elnök beszéde a katonai parádén

Kedves veteránok!Katona és tengerész bajtársak, őrmesterek és törzsőrmesterek, tengerészkadétok és tiszthelyettesek,tisztek, tábornokok és admirálisok elvtársak,

Gratulálok a Nagy Győzelem Napján!

Hazánk védelme, amikor a sorsunk forgott kockán, mindig is szent volt. Az igazi hazafiság érzése volt, hogy Minin és Pozharskij milíciája kiállt a hazáért, a katonák támadásba lendültek a Borogyinói mezőn, és harcoltak az ellenséggel Moszkva és Leningrád, Kijev és Minszk, Sztálingrád és Kurszk, Szevasztopol és Harkov előtt. Ma is, mint a múltban, a népünkért harcolnak Donbasszban, a hazánk biztonságáért, Oroszországért.

1945. május 9-e örökre beíródott a világtörténelembe, mint az egységes szovjet nép diadala, összetartása és szellemi ereje, páratlan hőstette a fronton és a hazai fronton. A győzelem napja mindannyiunk számára bensőségesen kedves. Nincs olyan család Oroszországban, amelyet ne égetett volna meg a Nagy Honvédő Háború. Emléke soha nem halványul el. Ezen a napon a hősök gyermekei, unokái és dédunokái a halhatatlan ezred végtelen folyamában vonulnak. Családtagjaik fényképeit viszik, az elesett katonákét, akik örökre fiatalok maradtak, és a már eltávozott veteránokét. Büszkék vagyunk a győztesek legyőzhetetlen bátor nemzedékére, büszkék vagyunk arra, hogy utódaik vagyunk, és kötelességünk megőrizni azoknak az emlékét, akik legyőzték a nácizmust, és ránk bízták, hogy éberek legyünk, és mindent megtegyünk, hogy egy újabb világháború borzalmait meghiúsítsuk.

Ezért a nemzetközi kapcsolatokban tapasztalható minden ellentmondás ellenére Oroszország mindig is kiállt az egyenlő és oszthatatlan biztonsági rendszer létrehozása mellett, amelyre az egész nemzetközi közösségnek kritikusan nagy szüksége van.

Tavaly decemberben javasoltuk a biztonsági garanciákról szóló szerződés aláírását. Oroszország sürgette a Nyugatot, hogy folytasson őszinte párbeszédet az értelmes és kompromisszumos megoldások keresése érdekében, és vegye figyelembe egymás érdekeit. Mindez hiába. A NATO-országok nem akartak ránk hallgatni, ami azt jelenti, hogy teljesen más terveik voltak. És ezt mi is láttuk. Nyíltan készülődött egy újabb büntetőművelet a Donbasszban, egy invázió a történelmi földjeink ellen, beleértve a Krímet is. Kijev kijelentette, hogy atomfegyverekhez juthat. A NATO-blokk aktív katonai építkezésbe kezdett a velünk szomszédos területeken. Így a határainkon belül folyamatosan egy számunkra teljesen elfogadhatatlan fenyegetést hoztak létre. Minden jel arra utalt, hogy elkerülhetetlen az összecsapás az Egyesült Államok és csatlósaik által támogatott neonácikkal és banderistákkal. Hadd ismételjem meg, láttuk, hogy a katonai infrastruktúra kiépül, külföldi tanácsadók százai kezdik meg a munkát, és a NATO-országokból rendszeresen szállítják a legmodernebb fegyvereket. A fenyegetés napról napra nőtt.

Oroszország megelőző csapást mért az agresszióra. Ez egy kényszerű, időszerű és az egyetlen helyes döntés volt. Egy szuverén, erős és független ország döntése.

Az Egyesült Államok különösen a Szovjetunió összeomlása után kezdett kivételességére hivatkozni, és ezzel nemcsak az egész világot, hanem a műholdjait is bevetette, amelyeknek úgy kell tenniük, mintha nem látnának semmit, és engedelmesen tűrniük kell.

De mi egy másik ország vagyunk. Oroszországnak más a jellege. Soha nem fogjuk feladni a hazaszeretetünket, hitünket és hagyományos értékeinket, őseink szokásait és minden nép és kultúra iránti tiszteletünket. Eközben a Nyugat úgy tűnik, hogy ezeket az évezredes értékeket akarja eltörölni. Ilyen erkölcsi leépülés áll a második világháború történetének cinikus meghamisítása, a ruszofóbia fokozása, az árulók dicsőítése, áldozataik emlékének kigúnyolása és azoknak a bátorságának tagadása mögött, akik szenvedéssel vívták ki a győzelmet. Tudjuk, hogy az amerikai veteránokat, akik el akartak jönni a moszkvai parádéra, valójában eltiltották ettől. De szeretném, ha tudnák: Büszkék vagyunk a tetteikre és a közös Győzelemhez való hozzájárulásukra.

Tiszteljük a szövetséges hadseregek minden katonáját – az amerikaiakat, az angolokat, a franciákat, az ellenállókat, a bátor katonákat és partizánokat Kínában – mindazokat, akik legyőzték a nácizmust és a militarizmust.

Elvtársak,

A donbászi milícia az orosz hadsereggel együtt ma az ő földjükön harcol, ahol Szvjatoszláv és Vlagyimir Monomakh hercegek csatlósai, Rumjancev és Potemkin, Szuvorov és Bruszilov parancsnoksága alatt álló katonák szétverték ellenségeiket, ahol a Nagy Honvédő Háború hősei, Nyikolaj Vatutin, Szidor Kovpak és Ljudmila Pavliscsenko a végsőkig kitartottak.

Fegyveres erőinkhez és a donbászi milíciához szólok. Önök a hazánkért, annak jövőjéért harcolnak, azért, hogy senki ne felejtse el a II. világháború tanulságait, hogy a kínzóknak, halálosztagoknak és náciknak ne legyen helye a világban. Ma fejet hajtunk mindazok szent emléke előtt, akik életüket vesztették a Nagy Honvédő Háborúban, a fiak, leányok, apák, anyák, nagyapák, férjek, feleségek, testvérek, rokonok és barátok emléke előtt. Fejet hajtunk a 2014 májusában a Szakszervezetek Házában élve elégetett odesszai mártírok emléke előtt, a donbászi öregek, nők és gyermekek emléke előtt, akiket a neonácik kegyetlen és barbár bombázásaikor öltek meg. Fejet hajtunk harcoló bajtársaink előtt, akik bátor halált haltak az igaz harcban – Oroszországért.

Egyperces néma csendet rendelek el.
Egy perces néma csend

Minden egyes tiszt és katona elvesztése fájdalmas mindannyiunk számára, és pótolhatatlan veszteség a családok és barátok számára. A kormány, a regionális hatóságok, a vállalkozások és a társadalmi szervezetek mindent megtesznek, hogy az ilyen családokat gondoskodásba vegyék és segítsék őket. Különleges támogatást kapnak a megölt és sebesült bajtársak gyermekei. Az erről szóló elnöki rendeletet ma írták alá. Mielőbbi gyógyulást kívánok a sebesült katonáknak és tiszteknek, és köszönetet mondok az orvosoknak, mentősöknek, ápolóknak és a katonai kórházak személyzetének önzetlen munkájukért. Legmélyebb hálánkat fejezzük ki Önöknek, amiért minden egyes életet megmentettek, sokszor saját magukra sem gondolva a frontvonalakon a tűz alatt.

Elvtársak,

Katonák és tisztek hatalmas hazánk számos régiójából, köztük olyanok is, akik egyenesen Donbasszból, a harctérről érkeztek, most itt állnak vállvetve a Vörös téren. Emlékszünk arra, hogy Oroszország ellenségei hogyan próbáltak nemzetközi terrorista bandákat felhasználni ellenünk, hogyan próbáltak etnikumközi és vallási viszályt szítani, hogy belülről gyengítsenek és megosztjanak bennünket. Teljesen kudarcot vallottak.

Ma a különböző etnikumú harcosaink együtt harcolnak, testvérként védik egymást a golyóktól és a repeszektől. Ebben rejlik Oroszország ereje, az egységes, soknemzetiségű nemzetünk legyőzhetetlen ereje. Önök ma azt védik, amiért apáik, nagyapáik és dédapáik harcoltak. A haza jóléte és biztonsága volt életük legfőbb célja. A hazához való hűség a legfőbb érték és Oroszország függetlenségének megbízható alapja számunkra, utódaik számára is. Azok, akik a Nagy Honvédő Háborúban szétverték a nácizmust, példát mutattak nekünk és  minden kor számára a hősiességből. Ők a győztesek nemzedéke, és mi mindig fel fogunk nézni rájuk.

Dicsőség hősies fegyveres erőinknek! Oroszországért! A győzelemért! Hurrá!

Címkép: Hivatalos fotó