Ideje az EU kemény fellépésének

Posted by

Dalibor Rohac
Politico

A Brexit-népszavazást követően sokan attól tartottak, hogy más országok is követik a brit példát, és végül felbomlik az Európai Unió. De ha valami, akkor az Egyesült Királyság zűrzavaros válási eljárása éppen az ellenkező hatást váltotta ki, mérsékelve az euroszkepticizmust az egész kontinensen. Egy ország számára azonban az EU-ból való kilépés lehet az egyetlen válasz a Brüsszellel fennálló mély és kibékíthetetlen ellentétekre: Magyarország számára.
Magyarország és az EU többi része jelenleg korunk legfontosabb geopolitikai kérdésének – Oroszország Ukrajna elleni háborújának – ellentétes oldalán áll. “Ön nem támogatja, hogy Ukrajna katonai eszközökkel védje meg a területét?” kérdezte nemrég a BBC munkatársa, Stephan Sackur Orbán Viktor miniszterelnök szóvivőjét, Kovács Zoltánt. A válasz? “Így van.”

Még akkor is, amikor Németország és más, hagyományosan ingadozó tagok mostanra az Oroszország elleni olajembargó irányába mozdultak el, Magyarország továbbra is halogatja a döntést, olyan érvekkel, amelyek éppoly gyújtó hatásúak, mint amilyen nevetségesek.

“Akinek tengere és kikötője van, az tankhajókon tudja hozni az olajat” – mondta Orbán Viktor egy múlt heti rádióinterjúban. “Ha nem vették volna el tőlünk” – tette hozzá, utalva a dalmát tengerpartra, amely egykor a Magyar Királyság része volt, de ma már a független Horvátország része és egyben EU-tag, “nekünk is lenne kikötőnk”.

Természetesen nem ez az első eset, hogy Magyarország ellentétbe kerül az EU többi részével. A jogállamiságtól kezdve a melegek jogain át a menekültpolitikáig és a Kínával való kapcsolatokig Orbán Viktor szokása, hogy szembeszáll az európai konszenzussal, ami miatt viszont olyanok tapsolnak neki, mint az amerikai Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson.
Ezúttal azonban más a helyzet.
Kezdjük a probléma nagyságával. Oroszország Ukrajna elleni háborúja nem csak egy újabb megosztó kérdés. Felborítja Európa politikai rendjének legalapvetőbb alapelvét: azt, hogy a nemzeti határokat nem lehet erőszakkal megváltoztatni, és hogy a nemzetek méretüktől függetlenül nem rendelkeznek vétójoggal szomszédaik külpolitikai döntései felett.

Az invázió közvetlenül fenyegeti Európa biztonságát is. Ha Vlagyimir Putyin orosz elnöknek sikerülne Ukrajnát bukott állammá vagy valamiféle “népköztársasággá” változtatnia, a NATO keleti szárnya Lengyelországtól Romániáig sokkal sebezhetőbbé és költségesebbé válna.

Magyarország ezúttal valóban egyedül áll. Igen, néhány más tagország is tiltakozott az olajtilalom ellen, de nem voltak olyan hajthatatlanok, mint Magyarország. Orbán Viktor még arra is hajlandónak mutatkozott, hogy a magyar-orosz partnerség oltárán feláldozza a régóta fennálló varsói szövetségeseivel való kapcsolatát. Amint a magyar erős ember dalmát kikötőkről tett felszínes megjegyzése is mutatja, Oroszország birodalmi hódító háborúja visszhangra talál azok körében, akik még mindig vágyakozva nézik Nagy-Magyarország térképét, amely Kovács Duna-parti irodájában jól látható.

Ráadásul az áprilisi választások után a közeljövőben aligha várható változás a magyar politikában. Az EU-nak egyszerűen úgy kell foglalkoznia Orbán Magyarországával, ahogyan az létezik, nem pedig abban az illúzióban élnie, hogy az elmúlt 12 év átmeneti aberráció volt. Több mint egy évtizedes hatalomra kerülése után Orbán uralma szilárdan bebetonozódott, az ellenzék pedig gyenge, demoralizált és vezető nélküli.

A valóság az, hogy az EU és Orbán Magyarországa nem illeszkedik egymáshoz. Bármit is gondoljunk a Brexitről, az alapvető feszültséget kezelt aközött, hogy miről szólt valójában az EU-tagság, és mit akart a brit elit és a közvélemény egy jelentős része az EU-tól. Hasonlóképpen, okkal gondolhatjuk, hogy a magyar kormány és az EU többi része közötti, mára kibékíthetetlenné vált konfliktust nem lehet és nem is szabad a legkisebb közös nevezőn alapuló kompromisszummal feloldani, hanem egyszerűen azzal, hogy a két fél külön utakon járjon. Van persze egy bökkenő. Orbán Viktor minden “Brüsszel megállításáról” szóló szlogenje ellenére hatalma a közös európai költségvetésből származó folyamatos pénzáramlásra támaszkodik. Akárcsak egyes toryk a Brexit előtt, ő is meg akarja enni a tortát.
Ez azonban nem ok arra, hogy az európai intézmények és a fennmaradó 26 ország kormányai engedjenek neki.  El kell zárniuk a csapot, és bojkottálniuk kell a magyar képviselőket a Tanácsban – ahogyan az EU többi tagállama bojkottálta Ausztriát 2000-ben, miután a szélsőjobboldali Szabadságpárt csatlakozott a kormánykoalícióhoz.
Az EU, ha akarja, képes keményen játszani. Az önfenntartás érdekében itt az ideje, hogy ezt most megtegye, és ne kényeztesse tovább a Moszkvával és Pekinggel szövetséges revizionista autokratát.

A Politico cikke

Dalibor Rohac az American Enterprise Institute vezető munkatársa. A @DaliborRohac címen tweetel.

Címkép: Karikatúra kiteszik Orbánt az EU-sátorból