Az amerikai  hírszerzés igazgatója szerint Putyin elhúzódó konfliktusra készül

Posted by
 

CNN/Katie Bo Lillis és Michael Conte

Director of National Intelligence Avril Haines testifies during a Senate Armed Services hearing in Washington, DC, on May 10.
Avril Haines a hírszerzés igazgatója a szenátusban.  (Jose Luis Magana/AP)

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúja a következő hónapokban valószínűleg “kiszámíthatatlanabbá válik és eszkalálódik”- közölte a nemzet hírszerzésének igazgatója kedden a kongresszusban.

Íme, amit Avril Haines megjegyzéseiről tudni kell:

Bizonytalan jövő: Haines kedden a szenátus fegyveres szolgálatok bizottsága előtt felszólalva komor és bizonytalan képet festett Putyin hónapok óta tartó inváziójának következő szakaszáról. Azt mondta, hogy a következő lépését részben azért lesz nehéz megjósolni, mert “Putyinnak szembe kell néznie az ambíciói és Oroszország jelenlegi hagyományos katonai képességei közötti eltéréssel”.
Eszkaláció: Haines szerint a helyszínen kialakult helyzet “növelheti annak valószínűségét, hogy Putyin elnök drasztikusabb eszközökhöz fordul”. Ez magában foglalhatja “többek között a hadiállapot bevezetését, az ipari termelés átirányítását, vagy potenciálisan eszkalációs katonai akciókat”.
Nukleáris fegyverek: Elmondta a törvényhozóknak, hogy a hírszerző közösség nem hiszi, hogy Putyin nukleáris fegyverek használatához folyamodna, hacsak nem érzi úgy, hogy Oroszországot egzisztenciális fenyegetés fenyegeti. Scott Berrier altábornagy, a Védelmi Hírszerző Ügynökség vezetője is konkrétan azt mondta, hogy az USA nem számít arra, hogy Oroszország a közeljövőben taktikai vagy harctéri nukleáris fegyver bevetésére lépne.
Keleti offenzíva: Haines megjegyzései akkor hangzottak el, amikor heves harcok folynak Ukrajna keleti részén, ahol Oroszország megpróbál területeket elfoglalni. A hírszerző közösség azonban úgy véli, hogy Putyin céljai messze túlmutatnak a keleti Donbász térségén. “Még ha sikerrel is járnak, nem vagyunk biztosak abban, hogy a donbászi harcok ténylegesen véget vetnek a háborúnak” – mondta Haines.
A közeljövőben:Putyin, mondta, el akarja foglalni a két keleti régiót, Donyeck és Luhanszk, ellenőrizni akarja Herszon városát, és potenciálisan ki akarja terjeszteni a szárazföldi hidat az ország déli csücske körül a Moldovában lévő, Oroszország által támogatott Transznisztriához. Ahhoz azonban, hogy elérje Transznisztriát, a hírszerző közösség szerint Putyinnak teljes mozgósítást kellene indítania Oroszországon belül, amit eddig nem tett meg.
Béketárgyalások: “Mivel mind Oroszország, mind Ukrajna úgy gondolja, hogy katonailagelőre tudnak haladni, nem látunk életképes tárgyalási utat, legalábbis rövid távon” – mondta Haines.

A képviselőház 40 milliárd dolláros ukrajnai segélytörvényt fogadott el. Most a szenátusnak kell jóváhagynia

CNN /Clare Foran, Annie Grayer és Ellie Kaufman

U.S. House Speaker Nancy Pelosi speaks to members of the media outside the West Wing of the White House following a meeting with President Joe Biden in Washington, D.C., on Tuesday, May 10, 2022. The meeting comes hours before the House plans to vote on a nearly $40 billion aid bill for Ukraine.
Nancy Pelosi a képviselőház elnöke  (Ting Shen/Bloomberg/Getty Images)

A demokrata vezetésű képviselőház kedd este megszavazott egy nagyjából 40 milliárd dolláros törvényjavaslatot, amely Ukrajnának nyújtana segélyt, mivel továbbra is szembe kell néznie Oroszország brutális támadásával. Az intézkedést a szenátusnak is el kell fogadnia, mielőtt Joe Biden elnökhöz kerülhet, hogy aláírja azt. Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője a nap folyamán korábban azt mondta, hogy miután a képviselőház jóváhagyta a csomagot, a szenátus “gyorsan fog lépni”, hogy az intézkedést elfogadják és elküldjék Biden asztalára.

Az Ukrajnának nyújtott segítség a Capitolium Hillen a kétpártiság ritka fénypontja volt, a demokraták és a republikánusok nagyrészt összefogtak az orosz támadással szembenéző ország megsegítésére irányuló törvényjavaslat  mellett. A törvényhozók a nap folyamán a képviselőházi szavazás előtt ismertették a törvényjavaslat szövegét. A Ház által elfogadott jogszabály a prioritások hosszú listájára biztosít finanszírozást, beleértve a katonai és humanitárius segítségnyújtást.

A törvényjavaslat tartalmazza az elnöki “lehívási engedély” növelését a Biden-kormány által eredetileg kért 5 milliárd dollárról 11 milliárd dollárra. Az elnöki  “lehívási engedély”növelése lehetővé teszi a kormány számára, hogy katonai felszereléseket és fegyvereket küldjön az USA készleteiből. Ez volt az egyik fő módja annak, hogy a kormányzat az ukrajnai konfliktus elmúlt 75 napja alatt gyorsan katonai felszereléssel látta el az ukránokat.

Címkép: Ukrán vasutépítők életűk kockáztatásával állítják helyre a lebombázott vasútvonalakat. (CNN riport)