Én vagyok a botrányhős!

Posted by
Weisz Béla
>Várható volt, hogy előbb-utóbb sorra kerülök én is Bayernél, de alapvetően tök vicces, hogy pont ő, aki soha, senkinek az emberi méltóságát nem tartotta tiszteletben, most egy olyan rajzon háborog, amely többszörösen átvitt értelmű, és amely még véletlenül sem azzal az öncéllal jött létre, amely köré az író hízelgő sorait fűzi.
Persze nagyon kell a híveknek a napi gyűlölnivaló, de hiszem, hogy a funkcionális analfabétákon kívül mindenkinek egyértelmű, hogy a hasonlat itt nem arról szól, amiről Bayer és körei nagyon szeretnék, hogy szóljon, hanem arról, hogy Orbán Viktor közszereplő pont olyan Európában (csíp, mar, rombolja, pusztítja a szervezetet) mint az emberi testen az a bizonyos hámbetegség. Ennyi. Egy karikatúrába ez nagyon is belefér, persze azt is értem, hogy a személyi kultuszba viszont nem.
Aki képben van a nemzetközi közélet történéseit illetően, az megfigyelheti, hogy az európai diskurzus része az ehhez hasonló vélekedés és egy karikaturistának pont az is a feladata, hogy beépítse a közéleti sablonokat a rajzaiba.
Az oldalamon sokasodó beszólók amúgy rendkívül örülnek a nevemnek, de nagy sajnálattal kell őket értesítenem; echte sváb vagyok. Idegenszívűnek persze nyilván így is idegenszívű.
Egy országról sok mindent elárul az, hogy a propagandasajtója rendszeresen visszatérő problémája az, hogy más sajtótermékekben “báncsák” a főnit. Ezt külföldi munkáim során, Európa demokratikusabb felén nem tapasztaltam. Persze ez a támadás addig oké, amíg nem kerülnek elő a baseball ütők, neadjisten amíg az ember nem egy rendőrautó hátsó ülésén, egy osztrák kisnyugdíjas szélvédőjén, vagy gyanús porok társaságában egy török fürdőben végzi.
Csak szólok, hogy legutóbb az ilyen összehangolt kormányzati támadásokért Pápai kolléga Genfben, a nagyon rangos Kofi Annan Courage in Cartooning Award (Bátorság a Karikatúrában-díjat) vehette át a tavalyi Nobel-békedíjas Maria Ressától.
Várom már nagyon.
Az olvasnivalókhoz egy kis infó. A címben szereplő médiaszövetség a Magyar Nemzet főszerkesztőjének háziszövetsége.