A birka-különítmény

Posted by

Marosi-Szél György
>Jog és fegyver egy kézben. Veszélyes elegy, nagy felelősséget, empátiát kellene jelentsen. Emberséget. Engem a fel- és bejelentők, a magukat a juhoktól veszélyeztetve érző “sétálók” zavarnak leginkább. Meg persze a hatóság emberei – mondta a festőművész. “Végre ölhetünk, ha egyelőre csak birkát is”, kiálthatott föl valamelyikük és elkezdtek ölni.
A vadásztársaságok megfelelője pedig emberben a különítmény. (Tisztelet az életért; állatokért, tájért, gyenge gazdákért felelősséget érzőknek és eszerint eljáró kivételeknek.)
Megyünk már, elindultunk kifele a jogi és kulturális Európából, jön az erő kora.
A 24.hu írta:
Hatalmas smaragdzöld rétek, idilli ligetes erdők: igazi birkaparadicsomnak tűnik Törteliné Breznay Klára festőművész jakabszállási tanyája. A birkái azonban (az egész nyáj, legalább hatvan racka juh, kisbárányokkal együtt) már a birkamennyországban vannak. Karácsony előtt pár nappal ugyanis egy azonnal végrehajtható leölési határozattal megjelentek a hatóság emberei, és egy legalább kétórás művelettel végeztek velük. A helybeliek valóságos mészárlásról számoltak be nekünk. Az elmondásuk szerint a birkákat az erdőbe terelték, és onnan lövések hangját is hallották. A beszámolók szerint az állatokat egy nyájhoz tartozó kisbárány bégetésével csalták egy körülkerített helyre, ahol aztán végeztek velük.
Bár már több mint négy hónap telt el azóta, Breznay Klára láthatóan még most is a sokk hatása alatt áll. A nyája a tanyájának udvarán volt, amikor december 18-án megjelentek a kormányhivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) emberei rendőrökkel, vadászokkal megerősítve, kezükben a 15-i dátummal ellátott leölési határozattal, hogy ott helyben végre is hajtsák azt. A festőművészt rendőrök vették körbe, hogy ne tudjon az állataihoz menni és két órán keresztül, amíg tartott a végrehajtás, rendőrgyűrűbe zárva fogták le. Teljesen tehetetlen volt, csak a lövéseket hallotta a távolból, a vadászles felől és a juhai kétségbeesett bégetését.

Címkép: JAKABSZÁLLÁS üres a tanya