Putyin: “A győzelem a miénk lesz”

Posted by

Az orosz vezető közös kötelességnek nevezte a nácizmus újjáéledésének megakadályozását. Hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni és tovább kell adni az utódoknak a közös szellemi értékeket, a háborús évek eseményeinek igazságát és a testvéri barátság hagyományait. Putyin azt kívánta az új generációknak, hogy legyenek méltóak apáik és nagyapáik emlékéhez, a veteránoknak pedig köszönetét fejezte ki, jó egészséget és hosszú életet kívánva nekik. A donyecki és a luhanszki vezetőknek küldött üdvözlő táviratában Putyin úgy fogalmazott, hogy “ma katonáink, csakúgy, mint őseik” vállvetve harcolnak azért, hogy felszabadítsák szülőföldjüket “a náci szennytől”. Mint mondta, biztos benne, “hogy 1945-höz hasonlóan a győzelem a miénk lesz”. Putyin az ukrán veteránokhoz és polgárokhoz intézett üzenetében azt hangsúlyozta, hogy “elfogadhatatlan a második világháborúban legyőzöttek ideológiai örököseinek revansa”. Hangsúlyozta, hogy nem merülhet feledésbe azok emlékezete, akik a “közös győzelem” érdekében hoztak felbecsülhetetlen áldozatokat. Megjegyezte, hogy a nácizmus ma “ismét felüti a fejét, és megpróbálja erőltetni barbár, embertelen rendjét”.

Az orosz államfő szívből gratulált az ukrán háborús veteránoknak és polgároknak a győzelem napja alkalmából, amit “közös nagy ünnepnek” nevezett. Lelki erőt, jó egészséget és hosszú életet kívánt a veteránoknak, az ukránoknak pedig “békés és igazságos jövőt”.

A Kreml korábban közölte, hogy idén nem lesz külföldi vendége a moszkvai Vörös téren hétfőn megtartandó katonai díszszemlének.

A Kommerszant online kiadásának vasárnapi beszámolója szerint Kirill orosz pátriárka “ostobaságnak” nevezte a militarizmus vádját, melyet bírálói ellene megfogalmaztak.Csak egy dologra van szükségünk: a valódi szabadságra, függetlenségre azoktól a világhatalmi központoktól, amelyek ma sajnos ellenségessé válnak Oroszországgal szemben. Konszolidálnunk kell minden erőnket – a szellemieket és az anyagiakat egyaránt –, hogy senki ne merészelje fenyegetni hazánk szent határait”- mondta a pátriárka.

%d bloggers like this: