Orosz kémhajó Írország partjainál, ahol atomtámadást szimuláltak

Posted by
ma.hu

“A felségvizek 12 tengeri mérföldre vannak Írország partjaitól, és az UNCLOS értelmében a nyílt tengeren a kizárólagos gazdasági övezeteken belül közlekedő hajókra vonatkozóan nincs korlátozás.”

A hajó hivatalosan oceanográfiai kutatóhajó, de kiterjedt megfigyelőberendezéseket hordoz, és képes kémfelszereléseket csatlakoztatni a világ internetes forgalmát bonyolító tenger alatti kábelekre.
Annak idején Donegal partjainál látták a hajót, annak a helynek a környékén, ahol az orosz állami média egy olyan nukleáris fegyver bevetését szimulálta, amely Írországot és az Egyesült Királyságot “radioaktív sivataggá” változtatná. Dmitrij Kiszeljov orosz tévébemondó a hét elején mutatta be egy víz alatti rakéta felbocsátását Donegal partjainál.
Putyin emberei azt mondják, hogy ez elpusztítaná a “Brit-szigeteket”, de Írországot egy szóval sem említik, annak ellenére, hogy a térképek szerint minket érne elsőként a fegyver.
A műsorvezető elmagyarázta: “Egy másik lehetőség, hogy Nagy-Britanniát a tenger mélyére merítik az orosz Poisedon pilóta nélküli víz alatti járművel.
“Ez 1 km mélységben, 200 km/órás sebességgel közelíti meg a célpontot. Ezt a víz alatti drónt nem lehet megállítani. A rajta lévő robbanófej hatóereje akár 100 megatonna is lehet. “Ennek a termonukleáris torpedónak a felrobbanása Nagy-Britannia partjainál gigantikus, akár 500 méter magas cunami hullámot okozna.
“Egy ilyen zárótűz önmagában is extrém dózisú sugárzást hordoz. Miután áthalad a Brit-szigetek felett, radioaktív sivataggá változtatja azt, ami esetleg megmarad belőlük.”
Bár sokan riadót fújnak, Tom Clonan szenátor, nyugalmazott katonatiszt és biztonsági elemző szerint “rendkívül kicsi az esélye annak, hogy a rakéta valóban Írország irányába induljon”.
“Tudom, hogy sokan lesznek, akik ezt hallgatják, akiket ez nagyon megrémít, vagy félelmet és nyugtalanságot kelthet, de ennek az esélye rendkívül kicsi. Ez propaganda.” A legmagasabb szintű biztonsági elemző megtalálta az írországi nukleáris fenyegetésnél használt Poisedon nukleáris fegyvert szállító orosz tengeralattjárót.
Mint ahogyan már írtuk, a hajót először 2021 nyarán küldték ki tengeri tesztelésre, és az orosz média arról számolt be, hogy fegyverteszteket hajtott végre. A vezető biztonsági elemző szerint jelenleg szárazdokkban van.
A Belgorod az a hatalmas haditengerészeti tengeralattjáró, amelynek az lenne a feladata, hogy hordozza a fegyvert, amelyet az orosz állami televízió az Egyesült Királyság és Írország elpusztításával való fenyegetésben használt.
Az ismert elemző, H. I. Sutton elmondta: “Annak ellenére, hogy az #Orosz Állami TV azzal fenyegetőzik, hogy elpusztítja az Egyesült Királyságot (és Írországot?) egy Poseidon nukleáris torpedóval, az egyetlen Poseidon tengeralattjáró valójában szárazdokkban van. Néhány nappal ezelőtti kép, de a Belgorod még mindig nem elérhető. A tengeralattjárót még nem helyezték üzembe.”
Állítólag ez a legnagyobb tengeralattjáró, amelyet 30 éve építettek, és nagyobb, mint a legnagyobb nyugati tengeralattjáró, az amerikai haditengerészet Ohio-osztálya.

Címkép: A Yantar orosz hadihajó