A nagykövet, akinek “kicsorduló könnyei hitelesítik a híreket”

Posted by

Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet tevékenysége mellett Forgács Imre és N. Vadász Zsuzsa újságírói teljesítményét részesítette elismerésben a MÚOSZ Kül- és Biztonságpolitikai Szakosztálya az idei „Európánkért” díjjal, amelyet május 5-én adtak át ünnepélyesen a szövetség székházában két kitüntetettnek. Kényszerű távolléte miatt N. Vadász Zsuzsa később veszi át a kitüntetést. Az eseményt M. Lengyel László, a szakosztály elnöke nyitotta meg. Emlékeztetett arra, hogy a 2019-ben alapított „Európánkért” díj létrehozásával az volt a szakosztály célja, hogy olyan kiemelkedő teljesítményeket honoráljon, amelyek megismertetik és megértetik a közvéleménnyel az európai eszméket, törekvéseket, folyamatokat, értékeket és együttműködést. Az indoklás szerint Ljubov Nepop rendkívüli és meghatalmazott nagykövet „kiállásáért, állásfoglalásáért, az ukrajnai helyzet megértését segítő nyilatkozataiért, és személyén keresztül az ukrán népnek, önfeláldozó honvédő, függetlenségi harca, szabadságszeretete és a demokratikus Európához csatlakozási törekvése iránti tisztelet és szolidaritás kifejezéseképpen” – részesült az „Európánkért” kitüntetésben.

Balázs Péter volt EU biztos, korábbi külügyminiszter, a CEU professzor emeritusa, a díj kuratóriumának elnöke Nepop nagykövetasszony méltatásában hangsúlyozta, hogy ennek az elismerésnek a hátterét különleges indok adja, mégpedig az európai és a világrend általánosan elfogadott normáinak súlyos megszegése, az ENSZ Alapokmányát is lábbal tipró orosz fegyveres agresszió Ukrajna függetlensége és területi épsége ellen.

Ljubov Nepop – mondta Balázs Péter – személyes hangon, meggyőző erővel közvetíti a háború valóságát, „olykor kicsorduló könnyei hitelesítik a híreket”. Nem csupán továbbítja az információt, hanem megérteti a helyzetet a magyar közönséggel. Igen jól ismeri a magyar közvéleményt, összesen már egy évtizedet töltött nálunk diplomataként, kitűnően ért és beszél magyarul.

Ritka erénye, hogy durva politikai szituációban is tud megbocsátóan fogalmazni. Amikor az újjáválasztott magyar miniszterelnök a diplomácia és a politikai jóízlés normáin átlépve a hősiesen kitartó és védekező ukrán elnököt „ellenfelének” nevezte, a nagykövet asszony „nem látott gondot abban, hogy őszintén beszéltek egymással” – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök, hozzátéve, hogy Nepop nagykövet keményen is képes fogalmazni, de ilyenkor is kerüli a személyeskedést. Felidézte azt az emlékezetes kijelentését, miszerint „stratégiai nyugalmatok majd a sírban lesz”.

Címkép: Balázs Péter adja át a díjat  – Trom András és M. Lengyel László kiséretében  -az ukrán nagykövetnek, Ljubov Nepopnak.