Nem győzelmi bejelentés lesz május 9.-én, hanem hivatalos hadüzenet

Posted by

Tarjányi Péter 

>.Az elmúlt napok eseményei kapcsán az alábbi következtetések vonhatók le…Az orosz hadsereg nagyon lassan halad Donbasz térségében, de továbbra is erőlteti a bekerítő hadműveleteket és el akarja vágni az ukrán keleti harccsoportot Ukrajna központi részétől. Mindkét oldalon komolyak a veszteségek, és most először Kijev is kénytelen volt elismerni, hogy az orosz tüzérségi tűz a fronton nehézségeket okoz az ukrán haderőnek.
A háború most már rendszeresen átcsap orosz területekre is. Belgorod térségében jelentős ukrán diverzióra kiképzett csoportok működnek és orosz utánpótlási, logisztikai központokat támadnak. Ömlik a nyugati hadfelszerelés Ukrajnába és ténylegesen várható, hogy a Kreml bejelenti például az USA-ra NATO-ra fogva Ukrajna ellen a hivatalos hadüzenetet.
Ez lehetőséget biztosítana arra, hogy az orosz tartalékosokat és az általános mozgósítást elrendelhessék. Álláspontom szerint nagy győzelmi bejelentés május 9.-én Putyin részéről nem lesz, de a hadüzenet abszolút elképzelhető. Ha így történik, az Kijevnek rossz hír, mert újabb, nagyobb, átfogóbb támadást hoz egész nyáron és kora ősszel…
A Donbasz körzetében történt orosz “elakadás” kemény kérdéseket vetett fel a Putyin részéről a hadműveleteket irányító tábornokok irányába. Az orosz elnök szerint a katonai vezetők már nem hivatkozhatnak a háború elején ténylegesen igaz orosz hírszerzési fiaskóra. Azóta eltelt 2 hónap és pontosan tudható, érthető az ukrán hadsereg stratégiája és erről pontos információja van az orosz hadseregnek.
A tábornokok viszont nehezményezik, hogy nem harcolhatnak teljes erővel, mert a Kreml időnként felülírja a katonai döntéseket és!!!! beleszólva gyengébb a kommunikáció szempontjából jobban kezelhető megoldásokat helyez előtérbe. Ha a hír igaz bele se merek gondolni milyen támadó manővereket akart eddig az orosz vezérkar amire még Putyin elnök is azt mondta, hogy sok és elfogadhatatlan. Az orosz katonai szándék egyértelmű most már. Moszkva el akarja vágni Ukrajnát a Fekete-tengertől és Dél-Ukrajnát a tenger vonalában illetve Kelet-Ukrajnát akarja a Dnyeperig…Ha ez működne akkor a következő lépés Moldávia elfoglalása lenne…
Nyilván a terv megismerése miatt hihetetlen gazdasági es katonai potenciál mozdult Ukrajna érdekében a NATO-ban. Itt nem is hadianyag mennyiség a kérdés már, hanem az, hogy milyen gyorsan lehet kiképezni ezen eszközök használatára az ukrán hadsereget.
Kijev és Moszkva továbbra is versenyt fut az idővel. Előbbi logisztikai és kiképzési szempontból, utóbbi mozgósítási szempontból…A háború egyre nagyobb méretű és egyre pusztítóbb méreteket ölt. Csak egy példa: a 2 hónap alatt nagyobb veszteségek érték Oroszországot Ukrajnában mint anno hosszú évek alatt Afganisztánban. Az EU próbál valahogyan fogást találni Moszkván az energiahordozók kiváltása kapcsán, de ez nehezen megy és ebben a kérdésben valójában nincs teljes egyetértés a tagországok között…Nem is lesz egy darabig és most nem arra gondolok amikor valamit tapsolva vagy szélesen mosolyogva egy sajtótájékoztatón bejelentenek.
Ez a belső feszültség létező és Moszkva szempontjából továbbra is “fegyverként”, zsarolásként használható. Sajnos…Összegezve: a harcok folytatódnak és egyelőre nem lesz béke Ukrajna széles síkságain…

Aszerző író és biztonságpolitikai szakértő, elemzése pénteken a Spirit Fm-en hallható