Menedékjogot kapott Amerikában Varga Mihály miniszter egykori tanácsadója

Posted by
A HVG-ben Dezső András járt utána annak, hogy teljes körű menedékjogot kapott az Egyesült Államokban Bukta Béla, Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter egykori tanácsadója. Bukta ellen hamis tanúzás miatt Magyarországon korábban elfogatóparancsot adtak ki. Évekkel ezelőtt kémkedéssel is vádolták, de abban az ügyben felmentették. Bukta szerint az, hogy menedékjogot kapott, “súlyos üzenet” az Egyesült Államok részéről Magyarországnak. “Súlyos üzenet és 1989 óta egyedülálló”.
“Magyarország ma már nem egy jogállam, hanem egy olyan ország, ami tisztességtelen, koholt, hazug eljárásokat folytat, és koholt vádak alapján bebörtönzi az embereket. Koholt nyugati kémkedési ügyek miatt engem és több más embert sok éve üldöznek Magyarországon a hatóságok. Ezek az ügyek úgy valósultak meg, hogy eredeti kémkedési ügyet több ügyre választották szét, más ügyszámokon, más megnevezésekkel, és azokat a mai napig folytatják” – magyarázta a HVG-nek a férfi.
Bukta még 2019-ben hagyta el Magyarországot, és az Egyesült Államokban kért politikai menedékjogot. Bukta azután ment külföldre, hogy a bíróság felmentette egy olyan kémügyben, amelynek középpontjában egy “Birodalom” nevű titokzatos társaság állt. A rendőrség egyebek mellett azzal gyanúsította meg a “Birodalmat”, hogy 2008-ban Maxin Norbert megbízásából Bukta az amerikai nagykövetség egyik fedésben dolgozó hírszerző tisztjének bizalmas minősítésű honvédségi dokumentumot adott át, konkrétan a honvédség tízéves védelmi tervét. De a kémügyben olyan vádak is szerepeltek, miszerint Bukta 2010 nyarán a MÁV, a Malév, a BKV adósságállományát tárta fel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációvezetőjének, Irina Ivascsenkónak.
Az amerikai követség Budapesten
“Minket végülis a kémügy miatt jogtalanul börtönbe zártak rendkívül rossz körülmények között. Nekem megtiltották, hogy a gyerekeimmel kapcsolatot tartsak, nem láthattam őket, és ha levelet írtak karácsonyra, akkor azt húsvétkor kaptam meg. Maxin Norbertet pedig éheztették a börtönben, amiről később kiállítottak egy határozatot, hogy nem kapta meg a törvényben előírt élelemminimumot sem. Mindkettőnkre nyomást gyakoroltak, és mindkettőnknek azt mondták, hogy a másik már bevallotta a kémkedést. ” – mondta Bukta azokról az időkről, amikor még a kémkedési ügy miatt ő és Maxin előzetes letartóztatásban ült.

A vád, a bíróságon már nem állt meg, a vádlottakat jogerősen felmentették. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a „Birodalom” valójában egy baráti társaság, nem pedig egy kémszervezet, a vád tárgyává tett magatartás pedig nem alkalmas kémkedésre. És noha Buktát ebben az ügyben felmentették, a kémügy mellett a NAV is büntetőeljárást indított bűnszervezetben elkövetett csődbűntett gyanújával, és eljárás indult hamis tanúzás miatt. A vád szerint Maxin ismerősei-barátai, köztük Bukta Béla eltitkolta a hatóságok elől, hogy hol lehet Maxin. Az a Maxin, akiről ekkor már az a hír is elterjedt, hogy meggyilkolták. De aztán kiderült, hogy az üzletember igenis életben van. Miután a kémügyben a bíróság Buktáékat felmentette, a hamis tanúzás miatt indult büntetőeljárás elől a férfi 2019-ben az Egyesült Államokba ment, és politikai menedékjogot kért. Ezt akkor azzal indokolta, hogy szerinte az ellene folyó eljárásban nem tud tisztességesen védekezni.

Címkép: Bukta Béla (balra) és Maxin Norbert

 

 

%d bloggers like this: