Hat szerep keres egy elsőt

Posted by
Farkasházy Tivadar
>Négy éve száz pontban soroltam fel, miért veszítettünk. Most nem látom értelmét ennyinek, inkább mélyebben végiggondolnék 10-12 olyan hibát, baklövést, amelyet jó lenne legközelebb elkerülni.
„Elég hosszúak lesznek, ezért nem ajánlom azoknak, akik a rövid, szaftos odamondogatásokra vevők. Akiknek van rá ideje és türelme, azoknak hetente felteszek egy vagy két újabb részt, hozzájuk mindig elég sok képet, hiszen a Hócipő a munkám és az otthonom.A kis Madách előtt tábla: »A mai előadás Hofi Géza betegsége miatt…« Egy vidéki bácsi nem is olvassa tovább, a pénztároshoz lép:

– Tessék mondani, akkor ma ki játssza?

Vélhetően kitalált anekdota, hiszen aznapra talán még Gézának se jutott volna hely, maximum a színpadon. Évek óta bosszantottak azok a cikkek és körkérdések, amelyek azt taglalták, milyennek kéne lennie Orbán ellenfelének. Semmilyennek. Pep Guardiola Manchester Cityje is elég szépen elboldogul évek óra center nélkül, hol Foden, hol Gündogan, hol Bernardo Silva a hamis kilences, Aguero sérülése és visszaesése óta is simán nyertek így két bajnokságot, igaz, svájci óráknál is precízebb összjátékkal, miközben ez az Összefogás egy Pobeda színvonalát se érte el. Számtalanszor leírtam, ha egy színigazgatónak nincs Hamletje, eszébe sem jut bemutatni, inkább előveszi a 12 dühös embert.
Persze nem egy fideszes focistahaver, akinek mindegy, hányan ülnek be rá, hanem mondjuk Rettegi Fridolinra A szabin nők elrablásából. Egy dalitársulatnak ugyanis bevétel nélkül felkopik az álla. De korrigálnom kell, mert az 1959-es premieren Reginald Rose darabjában olyanok játszottak, mint Básti Lajos, Balázs Samu, Ungváry László, Pécsi Sándor, Uray Tivadar, Ascher Oszkár, Inke László, Bárdy György, bár utóbbinak hamarosan be kellett mennie valahová, ezért az 56-os szavalását éppen megúszó Sinkovits váltotta. Évekig ment a Bartók Teremben fél tizenegytől, amire ez a remek csapat lejátszotta aznap esti penzumait a színházaiban.
De a többségük inkább kiváló karakter, s nem olyan, akire – ahogy mondani szokták – egyedül bejön fél Pest. Ezt elmondtam Bolgárnak, Jusztnak, ezáltal úgy hetvenezernek, augusztus végén Gulyás Marcinak is, sajnos az egyórás változatból kimaradt, úgy még kétszázezren hallhatták volna, bizonyára nem ő vágta, mivel nincs hat keze, mint Sivának, meg a csinos szakácsnőnek a remek Magne B6 hirdetésben. Pedig akkor még nem tartott sehol az előválasztás, amely mind az öt jelöltet alaposan felhozta, több százezren szavaztak rájuk, vitatkoztak róluk, két hónapon át tematizálták a közbeszédet, nem kellett volna mást tenni, mint utána felosztani a terepet, MZP pedig csupán első az egyenlők közt. Dobrev beszél az Unióról, az Orbán elől odamenekültekről, Jakab a falvakat járja, s azokhoz szól, akik keveslik a baloldal nemzeti jellegét, Fekete-Győr a fiatalokhoz, Karácsony a kiherélt önkormányzatokkal, s zöld témákkal foglalkozik, MZP főleg a csalódott jobboldaliakkal, a nagycsaládosokkal, a hívőkkel, a legnagyobb küzdő, Hadházy meg az általa feltárt korrupciókkal. Ez egy hevenyészett munkamegosztás, a lényege: mind a ringben maradnak, s felosztják a terepet és a témákat. Egy jó színházban ugyanis minden színésznek jut szerep, kinek mekkora, ismert anekdota, a Nemzetiben Majorhoz bemegy Suka, aki amúgy a 12 dühös ember 5. számú esküdtje volt:

– Igazgató elvtárs, csupán hat mondatom van, nem lehetne több?

– Dehogynem, Suka elvtárs, csak akkor nem maga játszaná!

Hat emberre lőni is sokkal nehezebb, hamarabb lelepleződik, aki ugyanazt a panelt húzza rájuk, ennyiféle rosszat hetek alatt legyártani és rájuk sütni pedig nemcsak nehéz, de igen árulkodó is, alaposan kilógott volna a lóláb. Dobrevre megvolt a film, meg a gyurcsányozás, ám MZP váratlan győzelme után sokáig keresték a megoldást, aztán szépen kitalálták, ráadásul alaposan a kezükre játszott, ám erről legközelebb.”

Címkép: Kitalálták a megoldást