Változik a világ, de vele változni nehéz

Posted by
Kardos András
>Vezér Erzsébet, Ady remek kutatója és a demokratikus ellenzék „mamája” mesélte, hogy amikor ’44-ben Wallenberg jóvoltából védleveleket vittek ki a Józsefvárosi pályaudvarra, ahol a csendőrök lefizetése után, felszálltak a vonatra, hogy szétosszanak mentesítő papírokat, akkor a legtöbb zsidó azt mondta nekik, hogy ők csak munkatárborba mennek, és ha betartják a törvényeket utána haza fognak jönni. Erzsi még a hetvenes években is elkeseredett mesélt erről az akcióról.
Mindez onnan jutott eszembe,hogy az Európai Unió ugyanúgy nem tud mit kezdeni a legújabb világhelyzettel, mint Vezér Erzsi történtében azok a szerencsétlen emberek, akik még bíztak egy már letűnt világ szokás- és értékrendjében.
A mai világ is megváltozott, szerencsére azért ’44-el még nem analóg a helyzet. De: az EU sem a saját magán belűl végbement folyamatokat (belülről destruáló országok kezelése), sem az ukránok elleni háború világát nemigen tudja kezelni. Próbálkozik, próbálkozik, de a mélyben mégsem látszik, hogy értené: a megváltozott világhelyzet – megváltozott EU magatartást követel.

Címkép: Von der Leyen egyik szokatlan, „tanácstalan” képe