Tanítani a menekülteket

Posted by
Brandl Gábor
>Elérte az öt milliót a10 hét alatt Európába menekült ukránok száma. Valószínűsíthető, hogy ezeknek az embereknek körülbelül a fele, a háború elmúltával, vissza fog térni hazájába.
– Tekintve, hogy Ukrajnában a magyarokénál is alacsonyabb az iskolai végzettség, a maradó 2,5 millió menekült integrálása óriási pénzt fog felemészteni. Az emberek munkakultúrája nem sokkal jobb, mint az afgán, az iraki, a szíriai menekülteké. A jelenleg Lengyelországon, Magyarországon, Szlovákiában dolgozó ukránok alacsonyabb képzettségűek, alkoholizálnak, esetenként agresszívek egymással. (Igaz, a munkakörülmények is sokszor eléggé embertelenek.)
– Az ukrán menekültek 90 %-a nő, (nagyrészt háztartásbeli), gyerek és idős. Jelentős részüknek csak 4-8 osztálya van, sok közöttük az írástudatlan. Szociális ellátásuk nehezebb lesz, mint a többnyire férfi (+család) közel-keletieké. Ugyanakkor az európai (keresztény) kultúra valamennyire könnyebbé teszi az integrációt, gondolok itt a női emancipációra, vagy a gyereknevelésre.
– A fogyatkozó európai társadalmakra mindezek ellenére, várakozásaim szerint, pozitív hatása lesz. Azonban ezt is el lehet szúrni. Fő hangsúly a tanuláson, az oktatási rendszerhez való hozzáférésen, a munkakultúra emelésén kellene legyen. Talán a legfontosabb az ukrán gyerekek esélyegyenlőségének megteremtése, mert, ha ez nincs meg, Európa könnyen úgy járhat, mint a muszlim bevándorlás egy kis részénél. A 2.-3. generációnál jönnek elő a társadalmi mobilitási, beilleszkedési bajok.