Konteó szaga van

Posted by
Batka Zoltán
>Ez eddig erősen konteó szagú dolog. Egyrészről bizonyíték nincs arra, hogy pontosan mikor, milyen körülmények között figyelmeztette volna Putyin Orbánt. Másfelől a magyar hadvezetésnek láthatóan gőze sem volt a támadásról, így Benkő Tibor honvédelmi miniszter még egy nappal is az orosz támadás előtt is arról beszélt, hogy nem várható invázió. Az meg nehezen képzelhető el, hogy Orbán szánt szándékkal átverte volna a honvédelmi minisztert és a teljes magyar hadvezetést. Az sem túl valószínű, hogy Putyin szólt volna Orbánnak, leginkább, mivel telibe letojja Orbán Viktort, számára a magyar vezér inkább kisebb ügyekben használható piti propaganda eszköz, mintsem stratégiai asset. Ahhoz mindenesetre bőven kevés, hogy ilyen kulcsfontosságú információt megosszon vele. Még ha Orbánt, vagy valamelyik fullajtárját be is ütötték az oroszok a titkosszolgálati gépezetükbe, akkor is számára bőven elég lett volna, hogy utólag értesíti Orbánt, hogy akkor továris Viktor lehet menni Kárpátaljáért.
Az más kérdés, hogy Orbán amilyen hatékonyan hülyíti a magyarokat, ő meg olyan hatékonyan hülyíthető külpolitikai kérdésekben. Pláne egy mestermanipulátor volt KGB ügynök Putyin számára. Számomra pont az volt kissé ijesztő Orbánnal való rövid beszélgetésben, hogy még bennem is az jött le, hogy ez a tag egy puhány, valójában meglehetősen gyenge karakter. El tudom képzelni, hogy Putyin mit gondolt magában, amikor ezzel a pudinggal beszélgetett.
Orbán önelégültsége, a lihegő, tét nélküli utolsócsatlóskodása most hozzájárul ahhoz, hogy az ukránok szépen építik fel az őket hátba szúró magyarok mítoszát. Mint arra szerény személyem is utalt a miniszterelnök úrnak: az orosz hódításnak két fő ismérve van: hogy mindig jönnek, azután egy ponton mindig hazamennek. Még ha győznek is Kelet Ukrajnában, nem fogják tudni tartani azt a hatalmas területet. Az ukránok ellenben itt maradnak a szomszédban. Az ukrán haderő éppen tízszerese, tűzerőben még többszöröse a magyarénak.
Fel nem tudom fogni, hogy a fideszes vezérkar miért nem akar a pillanatnál egy kicsit is tovább látni, miért nem akarja látni, hogy a messianisztikus vezérük valójában egy szerencsejátékos. Mintha tényleg a magyar jobboldal vérében lenne az az öngyilkos utolsócsatlósizmus.