Gazpromosok halála

Posted by

Andrej Krukovszkij, a Gazprom tulajdonában lévő Krasznaja Poljana síközpont igazgatója vasárnap leesett egy szikláról, és meghalt – ezt közölte a Szocsiban található síközpont sajtószolgálata olasz és lengyel lapok szerint.
A Kremlhöz szorosan kötődő menedzser a közeli erőd felé tartott, amikor egyelőre tisztázatlan körülmények között leesett egy szikláról, és „olyan sérüléseket szerzett, amelyek nem összeegyeztethetőek az élettel” – írta az orosz TASZSZ hírügynökség a síközpont közleményére hivatkozva. A férfit kórházba szállították, de az orvosoknak nem sikerült megmenteniük az életét.
Krukovszkij 37 éves volt, Moszkvában született, végzettségét tekintve közgazdász. Tanulmányait többek között egy londoni üzleti egyetemen végezte, és már 2014-ben magas pozíciót töltött be nagyvállalatnál. Az orosz fővárosból 2012-ben költözött Szocsiba, három évvel később kezdett el annál a Krasznaja Poljana síközpontnál dolgozni, amelynek társtulajdonosa többek között a Gazprom állami olajvállalat.
A halálát hivatalosan egyelőre balesetnek tekintik, de az eset körülményeit a nyomozók vizsgálják. Január óta a Gazprom öt vezető munkatársa halt meg látszólag előzmények nélkül – írja az Unione Sarda.
A CNN által rekonstruáltak szerint a halálesetek sora 2022. január 30-án kezdődik Leninszkij faluban: a Gazprom egyik vezetőjét holtan találják a házában, mellette egy cetli, amelyen az öngyilkosság okait magyarázzák. Ez Leonid Shulman , a Gazprom Invest szállítási vezetője. Körülbelül egy hónappal később egy másik Gazprom-vezető holttestét is megtalálják, szintén ugyanabban a városban: február 25-én Alekszandr Tyulakovot találták élettelenül a háza garázsában. A Novaja Gazeta című független újság szerint Tyulakov öngyilkos lett. Aztán ott van Vlagyiszlav Avajev , a Gazprom volt alelnöke esete, akit április 18-án találtak élettelenül feleségével és lányával együtt egy moszkvai lakásban. Aztán Szergej Protosenya , a Gazprom által részben ellenőrzött Novatek vállalat vezetőjének esete. Holttestét feleségével és lányával együtt találták meg a Barcelona melletti Lloret de Marban. Protosenya fia azonban még ebben az esetben is megkérdőjelezi a gyilkosság-öngyilkosság elméletet: “Apám soha nem tette volna ezt” – jelentette ki.

Címkép: Krukovszkij