Szétesett, fegyelmezetlen, vert sereg

Posted by
Bartus László
>Akik annyit nem tudtak megbeszélni és egyeztetni egymással, hogy szimbolikus cselekedetként mit és hogyan bojkottálnak az alakuló ülésből, felhíva a figyelmet arra, hogy egy fasiszta diktatúra parlamentje alakult meg éppen (melyben demokratikus politikusoknak és pártoknak semmi helye nem lenne, hanem az egész parlamentet kellene bojkottálniuk, hogy ne legitimálják a diktatúrát), hogyan akartak volna kormányozni, konkrét ügyekben dönteni, költségvetést csinálni. Aki emlékszik erre, az majd négy év múlva elhiszi, hogy ezek tudnak együtt kormányozni?
Az ellenzéki összefogás pártjai tévednek, amikor azt gondolják, hogy a választási vereség után őket már semmiféle korábbi ígéret, szólam, nagyívű beszéd nem kötelezi arra, hogy ha bevonulnak a parlamentbe, akkor ott az ígéreteiknek megfelelően egységben, felelősen lépnek fel, szervezettséget és fegyelmezettséget mutatnak.
De ezt még egyes pártokon belül sem sikerült megtenni, hát még az egész ellenzéki táborban. Ez a magatartás utólag megkérdőjelezi az összes ellenzéki párt és politikus hitelességét és valamennyi beszédét, ígéretét. Ha ez eddig tartott, akkor kamu az egész.

Ez a szétesett, fegyelmezetlen, vert sereg nyújtotta a legkiábrándítóbb képet. Hogyan is hihette bárki, hogy ezek az emberek valaha is bármit komolyan vesznek, hogy ezekre számítani lehet, hogy ezek bármire is képesek? Ez egyszerűen tragédia, mert a legkisebb azonosulási lehetőségtől is megfosztják az Orbán-rendszer ellenfeleit. Ilyen csürhét még nem látott a világ, amely kivonul, aztán a fele visszavonul, a másik része ki se vonul. Nincs még egy olyan politikai párt, mozgalom, szerveződés, amely ilyen fejetlen, rendetlen csőcselék képét mutatná, amelyben semmi rend nincs.

Címkép: Össze-vissza ellenzék