Patrusev, a trónörökös

Posted by

Szele Tamás
>Tegnapi a hír, de mikor elolvastam, nem az jutott eszembe, ami mindenki másnak. Arról van szó, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin állítólag megnevezte helyettesét arra az időszakra, amíg állapota nem javul egy esetleges orvosi beavatkozás után. Ez pedig Nyikolaj Patrusev egykori KGB–tiszt, az orosz Biztonsági Tanács titkára, az ukrajnai háború orosz stratégiájának egyik megalkotója.
A legtöbben azt kérdezték volna: „Miért, ennyire beteg Putyin?”, de én tudtam, hogy valamiféle bajai vannak, csak azt nem tudni, igazából mik: egy lovas baleset miatt állandóan fűzőt kell viselnie, egy óránál hosszabb rendezvényen nem vesz részt, valamiért feltűnően érdeklődik a pajzsmirigy-rák kezelési módszerei iránt és a legutóbbi nyilvános megjelenésén a Parkinson-kór markáns tüneteit mutatta. Szóval, nem ok nélkül veszi ő azokat a híres-hírhedett agancsfürdőket (aki nem tudná, miről beszélek, itt megtalálja).
Rendben, szóval az nem új, hogy Putyin beteg, az már új, hogy műteni is fogják, és lehet, hogy helyettesre lesz szüksége – ilyenje van az amerikai elnöknek is orvosi beavatkozások idején. Aztán az ilyen helyettesnek orosz földön kétféle sorsa szokott lenni: vagy előlép utóddá, ahogy Jelcin is kiszemelte Putyint a maga helyére, mikor eldöntötte, hogy visszavonul, vagy ha túl jól helyettesít, a felgyógyuló cár atyuska elküldi a Jauza folyó fenekére, hogy ott fogócskázzon a halakkal, betoncsizmában. Már amennyiben az a cár atyuska eléggé vagy akár tökéletesen is felgyógyul – mert ez esetben nincs szüksége egy rátermett riválisra.

A teljes cikk itt olvasható