Kell nekünk az, hogy Dúró Dóra ledarálja a Talmudot ?

Posted by

Az Orosz Ortodox Egyház 2015 óta dolgozott az ügyön, s a bizottság egyik vezetője – a Magyarországon is járt, főpapi liturgiát tartott és Erdő Péter bíborossal a szekularizációról és a keresztény társadalomban tapasztalható liberalizációról termékeny párbeszédet folytatott Tyihon Sevkunov püspök, Putyinhoz szorosan kötődő rendkívül befolyásos személy, az Elnöki Kulturális Tanács tagja, minden valószínűség szerint Putyin gyóntatója és lelki tanácsadója – kiemelte, hogy „határozottan támogatjuk azt a nézetet, mely szerint rituális gyilkosság történt.”
Tyihon számára, aki egyébként az „Oroszország – az én történelmem” elnevezésű, a Gazprom által nagylelkűen támogatott megaprojekt vezetője, amely a nacionalista és ortodox fundamentalista szemléletű nemzeti múlt bemutatására törekszik, nos Tyihon és egyházának többi vezetője számára nem kérdés, mi történt 1918 júliusában, Jekatyerinburgban. Hiába tiltakozott az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, hiába tiltakoztak neves történészek, az egyház és az állami vezetés közös konferenciát rendezett a Romanovok zsidók általi meggyilkolásának új fejleményeiről, amelyen megjelent maga Kirill moszkvai pátriárka is, Putyin legfőbb ideológiai támasza.
Szóval Lavrov viszi tovább a hagyományt. Nyilvánvalóan Szijjártó azért kaphatta meg Lavrovtól azt a csodás kitüntetést, mert Lavrov megvizsgáltatta, van-e Szijjártóban zsidó vér, s miután az eredmény negatív lett, a magyar külügyér átvehette a kitüntetést.
Szijjártó most természetesen azért nem küldi vissza a „Barátságért” kitüntetést a feladónak, mert ezzel azt a gyanút ébresztené az orosz vezetésben, hogy lám, a külügyminiszterben mégiscsak lehet egy kis zsidó vér. Ezt pedig – lássuk be – a magyar állami vezetés és a külügy nem kockáztathatja. Elvégre már a magyar parlamentben is ott ül a Mi Hazánk.
Kell az, hogy Dúró Dóra most Talmudokat kezdjen el ledarálni? Mindenesetre a kilátások pompásak! Élő történelem.

Címkép: II. Miklós cár, felesége és öt gyermekük – a bolsevikok gyilkolták meg őket egy jekatyerinburgi pincében, brutális módon, több mint száz lövéssel