Az elmúlt 168-ik óra

Posted by
Arató András
>„A Klubrádió és én 2” című nemrég megjelent könyvemben – tekintsük ezt a mondatot reklámnak, tessék megvenni -, több fejezetben is megemlékeztem a 168 óra átalakulásairól, tulajdonosairól. Ha valaki követte a hajdanán kitűnő hetilap körüli eseményeket, az most aligha lepődött meg.
Éppen leépítik (HVG), elbocsájtják (Népszava), kirúgják (Pestisrácok) a lap teljes szerkesztőségét, minthogy „a lap működése a jelenlegi költségszint mellett nem lenne fenntartható, az újság hosszú ideje veszteséget termel, ezért költségvágásra, optimalizációra van szükség. Attól, hogy az elbocsátást követően az újság külső szerzőktől, szabadúszóktól vásárol majd tartalmakat, Milkovics azt reméli, hogy drasztikusan csökkennek a kiadó költségei. A hetilap tartalmait a jövőben a hírigazgató és munkatársai rendelik meg külsős újságíróktól.”
Az időzítés csak annyiban váratlan, amennyiben már négy hét is eltelt a választások óta.
Hogy az új struktúra jó-e gazdaságossági és tartalmi szempontból, azzal nem foglalkozom. Egy főleg a tartalma miatt ma már teljesen marginalizálódott hetilap a jelzett módszerekkel főnix madárként röppen vissza a hazai média egére, ebben persze erősen kételkedem.
Az említett kötet „Ütött a 168 óra” című fejezetében írtam Milkovics és üzlettársa terjeszkedési terveiről a magyar sajtóban. Most nemcsak a 168 óra vélhetően utolsó fejezete kezdődött meg, hanem immár a Pesti Hírlap is megszűnik napilapként funkcionálni.
Egy bekezdést az említett műből, amit egy interjúra alapoztam, fontosnak tartok itt is felidézni:
’Milkovics új partnere jó kapcsolatot ápol Rogánnal, az állam soktízmilliárdos kommunikációs büdzséjének mindenható urával. Az interjúban Milkovics föltesz egy „költői” kérdést: „Az önmagában bűn, hogy egy üzletember, aki ismeri Rogán Antalt, befektetne a médiába? Shabinak azért, mert ismer egy befolyásos politikust, úgy kellett volna dönteni, hogy nem száll be ebbe a vállalkozásba, akkor sem, ha ezt szeretné csinálni a megkeresett pénzével?” (A költői kérdésre a kötetben adtam egy – költői – választ…

A 168 óra körül most zajló eseményeknek csak a közvetlenül érintettek számára van jelentősége. Ám a magyar sajtótörténet egy egykor fontos médiumáról van szó, ezért érdemes megemlékezni róla.

Címkép: Rogán barátja Shabi és Milkovics