Nem engedték ki a rabkórházból, ott halt meg az ártatlan történelemtanár

Posted by

Dr. Sándor Zsuzsa
>A miskolci tanár tragikus története két évvel ezelőtt kezdődött. Egy júniusi napon zavartan kezdett viselkedni, ezért a szomszédok kihívták a rendőrséget. A zavarodott embert a kiérkező rendőrök gázsprével lefújták, majd a lakásába menekülő tanárra rátörték az ajtót. Kertész Ferenc kezében egy üres borosüveg volt, ami a rendőrökkel történt dulakodás közben összetört, és az egyik szilánkjától az egyik rendőr könnyebben megsérült. A tanár ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt vádat emeltek.
A toxikológiai vizsgálat megállapította, hogy sem alkohol, sem egyéb kábítószer nem volt a vérében, vagyis zavart viselkedését nem ezek okozták.
…Élete végén már beszélni sem tudott, a rák a nyelvére is átterjedt. Mindezek ellenére a bíróság – a bűnismétlés veszélyére hivatkozva – folyamatosan elutasította a védelem szabadlábra, de legalábbis polgári kórházba helyezési kérelmét. Bátyja a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult. …Ha élve eljutott volna az ítélethozatalig,fel kellett volna őt menteni,hiszen a bűncselekményt beszámíthatatlan állapotában követte el. 

A teljes cikket lásd ITT

jogász blog