A Vöröskereszt megerősítette, hogy megkezdődött az evakuálás Mariupolból

Posted by

Andrew Carey/ CNN

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) az ENSZ-szel közösen egy olyan folyamatban lévő műveletben dolgozik , amelynek célja az emberek kiköltöztetése Mariupolból és az ostromlott Azovstal acélgyárból – közölte a Vöröskereszt.
“Az ICRC megerősíti, hogy az ENSZ-szel és a konfliktusban részt vevő felekkel összehangoltan folyik a biztonságos átvonulási művelet. A civilek evakuálására indított konvoj április 29-én indult, mintegy 230 kilométert tett meg, és helyi idő szerint szombat reggel érte el a mariupoli gyárat – áll a közleményben. “Az ICRC ragaszkodik ahhoz, hogy semmilyen részletet nem lehet megosztani, amíg a helyzet meg nem engedi, mivel ez súlyosan veszélyeztetné a civilek és a konvoj biztonságát. Az illetékes helyi hatóságok kommunikálnak a civilekkel a gyakorlati részletekről”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap egy tweetben megerősítette, hogy “megkezdődött a civilek evakuálása Azovstalból”.

“Az első, körülbelül 100 fős csoport már az ellenőrzött terület felé tart” – tette hozzá. Mariupol városi tanácsa vasárnap közölte, hogy “esély van” a civilek evakuálására az ostromlott Mariupol városából. A tanács felszólította az embereket, hogy helyi idő szerint délután 4 órakor (ET 9 óra) gyülekezzenek a “Port City” nevű bevásárlóközpont közelében, hogy kimenekítsék őket a déli Zaporizzsja régióba. “Ha Mariupolban vannak rokonaik vagy ismerőseik, próbáljanak meg mindenféle módon kapcsolatba lépni velük. Hívjanak, küldjenek sms-t és mondják el, hogy Zaporozsjába lehet menni, ahol biztonságos” – közölte a Tanács a Telegramon. “Imádkozunk, hogy minden sikerüljön” – tette hozzá. Egy helyi Telegram-csatorna korábban azt közölte, hogy helyi idő szerint 15 óráig “zöld folyosó” lesz nyitva azon polgárok számára, akik “az ellenség által ellenőrzött területre kívánnak belépni a Kamenszki járásban”.

Mariupolban még mindig mintegy 100 000 ember él, annak ellenére, hogy a város nagy része súlyosan megrongálódott az orosz erők hetek óta tartó bombázásai és légicsapásai miatt. Ukrán tisztviselők több részletet közöltek az Azovstal üzemben rekedt civilek evakuálásáról.  David Arakhamia, Zelenszkij elnök tanácsadója elmondta: “A mai a harmadik napja az általunk “Azovstal evakuálásnak” nevezett különleges műveletnek. A háború kezdete, Azovstal blokádjának kezdete óta több mint 100 civilt – kisgyerekeket, nőket és időseket – sikerült kivonnunk” – mondta Iryna Verescsuk miniszterelnök-helyettes az ukrán televízióban: “Sajnálom, hogy hallgattunk. Nagyon szerettük volna, ha minden jól alakul. A hallgatásunk azt szolgálta, hogy az emberek élve és sértetlenül jöjjenek ki. Több mint 100 embert evakuáltak, és az evakuálás folytatódik. Mindez az ukrán elnök Zelenszkij, Antonio Guterres és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának irányításának köszönhetően történt, amiért nagyon-nagyon hálásak vagyunk”.

Mariupolban található az Azovstal acélgyár, amely az elmúlt hetekben súlyos orosz bombázásoknak volt kitéve. A feltételezések szerint több száz ember, köztük több tucatnyi sebesült tartózkodik az acélgyártó komplexumban. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a moszkvai védelmi minisztérium szerint mostanra 80 civilt mentettek ki az Azovstal üzem “területéről”, és evakuáltak egy néhány kilométerre lévő, orosz ellenőrzés alatt álló komplexumba.  Az nem világos, hogy közülük bárki is magából az üzemből érkezett-e, ahol több száz polgári személyt bombáznak hetek óta.  “Az orosz katonák által az Azovstal üzemből evakuált civileket, akik a kijevi rezsim által ellenőrzött területekre kívántak távozni, átadták az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselőinek” – közölte a minisztérium.  A jelentés egy, az üzemen belül tartózkodó ukrán parancsnok megjegyzéseit követte, aki elmondta, hogy a tűzszünet bevezetése után néhány civilt evakuáltak az acélműből. Szvjatoszlav Palamar százados elmondta, hogy remélhetőleg ezek a civilek, akik mind nők és gyerekek megérkeztek a “megbeszélt célállomásra”, Zaporizzsjára. CNN’s Kostan Nechyporenko  is tudósított

Címkép: Az első menekültek Mariupolból