Két rakétát lőttek az oroszok Kijevre, mikor ott volt az ENSZ-főtitkár

Posted by

Két orosz cirkálórakéta csapódott az ukrán főváros nyugati részébe csütörtökön este, amikor az ENSZ főtitkára Kijevben tartózkodott. António Guterres előtte még Moszkvában tárgyalt. A kijevi polgármester azt közölte, a két robbanásnak három sérültje van, akiket kórházban ápolnak. Az ukrán elnöki tanácsadó szerint ez olyan, mintha “képeslap érkezett volna Moszkvából. Az ukrán védelmi miniszter kijelentette, az oroszok az ENSZ-főtitkár és a világ biztonságát veszélyeztették.
Maga Guterres nem tulajdonított jelentőséget annak, hogy éppen ott tartózkodott. _“Ez nem fontos. Megdöbbentett a támadás, mert Kijev az ukrán és az orosz emberek számára is szent város. Úgy gondolom, hogy rendkívüli szépsége, történelmi jelentősége, az általa képviselt történemi és kulturális örökség miatt Kijevet meg kell őrizni, védeni. Sokkolt a város elleni támadás._”
Az ENSZ-főtitkár ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján bírálta saját szervezete 15 tagú Biztonsági Tanácsát. Ahogy fogalmazott, a BT “nem tett meg mindent, ami a hatalmában állt, hogy megakadályozza vagy véget vessen ennek a háborúnak.”