Megkönnyebbülés Szlovéniában: az „Orbánisztán” nevű rémálomnak vége 

Posted by
Németh Árpád

>Dr. Robert Golob, egy 55 éves villamosmérnök, sikeres cégvezető lesz Szlovénia új miniszterelnöke, miután a csupán az év elején alakult mozgalma, a Szabadság minden várakozást felülmúlva nyerte meg a parlamenti választásokat. A magyar kormányfő eurómilliós támogatásokkal kipárnázott pártfogoltjának, Janšának a pártja 11 százalékpontos különbséggel maradt alul, holott közvetlenül a választások előtt készült közvélemény-kutatások sokkal kisebb eltérést feltételeztek. A választást egyesek népszavazásnak nevezték a Janša-rezsimről, kimenetele után pedig fellélegezve állapították meg, hogy a rémálomnak, amit a szlovén sajtó „Orbánisztánnak” nevezett, vége. A szlovén választásokkal rövid idő alatt Orbán Viktor még egy szövetségest vesztett azok után, hogy a lengyel vezetés már korábban hátat fordított, Franciaországban pedig a magyar banki kölcsön dacára sem nyert Marine Le Pen.
„Holnaptól keményen fogunk dolgozni, hogy igazoljuk a bizalmat. Ezzel tartozunk azoknak, akik ma támogattak bennünket” – ezt üzente Robert Golob a tudósítások szerint szemmel láthatóan meghatódva a nemzetnek és híveinek azok után, hogy mozgalma, a Svoboda, a Szabadság nem kis meglepetésre fölényesen megnyerte a szlovéniai választásokat. Egyedül az ünnepelt, a kormányfői posztra esélyes Golob nem vett részt személyesen a győzelmi buliban. Videókonferencián jelentkezett be, mert koronavírus-fertőzése miatt a választás harmadnapjáig házi karanténba kényszerült, így még a szavazatát is csak levélben adhatta le.
ASzabadság Mozgalom 11 százalékponttal győzött riválisával szemben. Még kampánystábjában sem számított senki ilyen jó eredményre. „Ez a demokrácia ünnepe, és minden ember ünnepe, aki szabad életet akar élni, aki olyan akar országban élni, ahol megbecsülik, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat és ahol a jogállamiság érvényesül” – szögezte le Urška Klakočar Zupančič, a Svoboda alelnöke.

A külügyminiszteri posztra esélyes Marta Kos Európának, és közvetve Orbánnak üzent: Nem fogjuk még egyszer cserbenhagyni Európát. Európa számíthat Szlovéniára, amely még erősebb pillére lesz a partnerségnek. Soha nem fogják azt hallani tőlünk, hogy illiberális demokrácia. Csak egy demokrácia létezik, és mi azt fogjuk helyreállítani.
Robert Golobéknak 41 képviselői helye lesz a 90 tagú szlovén törvényhozásban. A második helyen a Janez Janša kormányfő vezette Szlovén Demokrata Párt végzett 27 képviselői hellyel. A szlovén parlamentbe 8 képviselővel bekerült még a kereszténydemokrata Új Szlovénia párt (NSi), a szociáldemokrata SD 7 képviselővel és a Baloldal 5 képviselővel. Minden jel szerint a két utóbbi is csatlakozik koalícióhoz, amellyel Robert Golob mozgalma 53 hellyel kényelmes többséget szerez a törvényhozásban. A szlovén alkotmánnyal összhangban egy-egy helyet szerzett az olasz, illetve a magyar kisebbség képviselője. Ez utóbbi szavazóbázisa az öt és félezret sem éri el. A három jelölt közül az Orbán Viktorral parolázó Horváth Ferenc nyert.
Golob az egyetlen, akinek minden adottsága és karizmája megvan ahhoz, hogy szembeszálljon a Szlovénia jobbközép urával és annak terveivel, hogy Szlovéniát Magyarország felé sodorja – idéztünk nemrég egy olasz elemzőt. A lobogó hajú férfi 1989-ben végzett a Ljubljanai Egyetem Villamosmérnöki Karán, három évvel később mesterdiplomát, 1994-ben pedig doktori címet szerzett. Disszertációja után Fulbright-ösztöndíjasként az atlantai technológiai intézetben, majd 1997-ben a ljubljanai villamosmérnöki karon tanársegédként dolgozott. Nős és három gyermek édesapja. Robert Golob nem jegyzetel, és nincs szüksége emlékeztetőre ahhoz, hogy eszébe vésse a fontos tennivalókat. Karizmatikus személyiségnek tartják, aki tudja, hogyan őrizheti meg a tekintélyét, kiváló munkatársakra tesz szert, ugyanakkor arrogáns, és a türelem nem igazán jellemvonása. Politikáját úgy jellemezte: „egy kicsit balra, egy kicsit jobbra”.

Robert Golob korábban a karbonmentes áramszolgáltató, a GEN-I vezetője volt, és azután tért vissza a politikába, hogy nem hosszabbították meg a megbízatását a vállalatnál.  Janez Drnovšek kormányában már volt államtitkár, később pedig a szerbiai születésű Zoran Janković ljubljanai polgármester pártjának, a Pozitív Szlovéniának az alelnöke is. Az 55 éves Golob egy menedzser, aki sosem kerülte a politikát. Sikerei közé tartozik egy olyan vállalat irányítása, amely sok pénzt termelt, miközben lehetővé tette, hogy a szlovénok ellenőrzött áram- és gázszámlákat kapjanak. Golob vezeték neve galambot jelent ezen gúnyolódott  Orbán barátja Janša.„Galambok lepik el a helyi szeméttelepet, gyerekek és gazdag járókelők etetik őket a parkokban. Ezért a galambok azt hiszik, hogy az ég is az övék. Amíg meg nem érkezik a sólyom” – gúnyolódott a kormányfő a Twitteren.
A kormány bukásával az „Orbánisztán” nevű rémálomnak is vége – írta a Necenzurirano, amely szerint a szlovén demokrácia egyelőre életben maradt. Hogy mit értenek Szlovéniában „Orbánisztán” alatt, azt ecsetelte nemrégiben a ljubljanai Mladina hetilap, amely a Nagy-Magyarország eszméjének ideológiai feltámadásáról írt, egy ugyanabban a lapszámában megjelent másik cikkében pedig Magyarország szlovéniai gazdasági terjeszkedésének a példáit sorolta fel. A szlovéniai beruházások tekintetében Ausztriát megosztva Németország és Magyarország követi a második helyen. Ez utóbbi már több mint másfél milliárd eurót helyezett ki Szlovéniába. Ehhez képest Szlovénia mindössze 33 millió euró értékű beruházást eszközölt Magyarországon a szlovén nemzeti bank adatai szerint. Az OTP például két szlovén bank, az SKB és az NKBM tulajdonosa is. Ezzel tavaly a második legnagyobb bankcsoport lett Szlovéniában, csaknem egyharmados piaci részesedéssel. A második legnagyobb beruházás 120 egykori szlovéniai ÖMV benzinkút felvásárlása volt. A részben magyar állami tulajdonú MOL 301 millió eurót fizetett a hálózatért, és ezzel Magyarország a második legnagyobb olajkereskedő lett Szlovéniában. Politikailag emlékezetesebb volt a korábban a szlovén Telekom tulajdonába tartozó Planet TV megvásárlása, amiért a magyar miniszterelnökhöz közelálló Vida József, a TV2 médiavállalat tulajdonosa 5 millió eurót fizetett. A kormánypárthoz hű szlovéniai médiavállalkozásokba, például a Nova24TV-be öntötték a pénzt a magyar „befektetők”, a Necenzurirano tényfeltáró cikke szerint azonban az alacsony nézettségű televízió és a hasonlóan gyatra látogatottságú portálja, valamint egy hetilap kiadója kizárólag azt a célt szolgálta, hogy rajtuk keresztül jusson el a becslések szerint 12 millió euró – mai árfolyamon több mint 4.5 milliárd forint – az eltelt négy évben Janša kormányfő pártjának és választási kampányának finanszírozására.

ORBÁN JANSA 2018
Orbán Viktor miniszterelnök és Janez Janša, a Szlovén Demokrata Pár elnöke az SDS kampányrendezvényén, Celjében, 2018 májusábanORBÁN JANSA 2018

A szlovéniai magyar befektetések több okból is aggodalomra adnak okot – írta a Mladina. Ezek közül a legfontosabb, hogy sem a mostani Janša-kormány idején, sem korábban nem volt olyan erős politikai hatalom Szlovéniában, amely kezelni tudta volna a külföldi befektetések stratégiáját. Amikor például a magyar állami alap, a bemutatkozása szerint „saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával és üzemeltetésével” foglalkozó Comitatus Energia 2019-ben megvásárolta a lendvai gyógyfürdőt, a kormány ellenezte az üzletet. Túl nagy „befektetés volt egy etnikailag vegyes területen” – indokolta ellenérzéseit Zdravko Počivalšek, akkori gazdaságfejlesztési miniszter. Ellenállása dacára az üzletet nyélbe ütötték. A magyar miniszterelnök 2018-ban Janša mellett kampányolt, és azóta is tűzzel-vassal-euróval támogatta. Lehet, hogy túllőtt a célon: sokak szerint a pártfogás is szerepet játszott az eddig regnáló szlovén miniszterelnök bukásában, Budapest és Ljubljana kapcsolata pedig az eddiginél jóval hűvösebb és távolságtartóbb lesz. Magyarországot egy ideig biztos nem fogják mintaországnak tekinteni a szomszédos Szlovéniában.

Címkép: Robert Golob Covid-karanténban ünnepli győzelmét