Litván színészek a magyar forradalom és az ukrán ellenállás hősei előtt tisztelegtek

Posted by
Sándor Erzsi
>A magyar forradalmat és az ukrán ellenállást összekötő performanszot adtak elő a litván Vilniusi Városi Színház színészei Oskaras Koršunovas Delhi tánc című előadásának végén, melyet a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM nemzetközi színházi fesztiválon adtak elő a Nemzeti Színházban.
A vilniusi színház megmutatta a Kaszás teremben, alighanem meg fogja mutatni a másik litván színház a nagyteremben is. Alig hiszem, hogy ott kihagynák. A Kaszás teremben Koršunovas rendezte kamaradarab végén a tapsrendben a színészek nem hajoltak meg. Egyenként összeestek, fölálltak, megint összeestek, megint fölálltak és egyre plasztikusaban látszott, hogy mintha golyó találta volna őket el, míg végre mind a földön maradtak. Akkor a hátsó körfüggönyön megjelent a felirat (Orbán are you sure?) és a két osztatú vásznon elkezdtek futni párhuzamosan a fotók, miközben egyre erősebben szólt a zene. Sokáig. A nézők fele, mind az az 53% elhagyta a zene és a vetítés vége előtt a sötét színháztermet.
Köztük Rátóti rektor is, aki nyilván biztos abban, hogy ilyet színházcsináló nem tehet, majd meg is tanítja annak, aki ezért megy oda.

I’m sure, hogy tehet. Naná! Nem is tehet mást, ha tisztességes! Arról, hogy kik a tisztességesek, most egy nézőtérnyi teszten lehetett megbizonyosodni. Az 53% felháborodottan vagy gyáván – ki nem szarja le hogy -, elinalt. Holnap is a vilniusiak játszanak a Kaszásban.

(Megjegyzés:a liotvánok ugyanezt a performanszot előadták a nagyteremben is).