Brutális orosz vesztességek

Posted by

Csehszlovák Kém
Március 30-án, Illia Ponomarenko, ukrán haditudósító segítségével, mutattam önöknek orosz önkénteseket, akik jelentkeztek az ukrán hadseregbe? 🇷🇺 🇺🇦

Igen, ezeknek az orosz dezertőröknek a története is megerősíthet minket abban, hogy az emberek nem oroszokra és nem oroszokra, hanem tisztességes és tisztességtelen emberekre oszthatók fel. Azóta csaknem egy hónap telt el, és az ukrán területvédő erők (TDF) részként működő „Oroszország szabadsága” néven megalakult orosz légió tagjai már megtanulták, hogyan kell használni az NLAW hordozható páncéltörő rakétát. Az egység újabb fotókkal jelentkezett – ezeket tallóztam – amelyeken az orosz hadseregből disszidált katonák módosított AKS-74 puskával és a Nagy-Britannia által küldött NLAW-kel felszerelve láthatók.
Már csak azért érdemes rájuk figyelni, mert az ukrán hadseregbe való dezertálás mindenképp egy lehetséges túlélési stratégia lehet az orosz katonák számára. Még szintén hétfőn, április 25-én, jelentette be a brit kormány, hogy a háború kezdete óta körülbelül 15 ezer orosz katona vesztette életét Ukrajnában.
Helyezzük el ezt a számot kontextusba. Az ukrán becslések jelenleg nagyjából 21 ezer fős orosz katonai veszteségről beszélnek. Katonai szakértők ilyenkor mindig hozzáteszik, hogy egy hadsereg létszámának veszteségének megállapításakor a halálesetek száma 1:3-ban aránylik a háborúból kicsekkoló – sérült, fogságba esett – katonák összlétszámával. A brit példa alapján ez a szám 30-45 ezer fő is lehet az orosz hadsereg esetében.
Ehhez tegyük hozzá, hogy nyugati információk szerint Oroszország több mint 120 harci zászlóaljt (BTG) vetett be az ukrajnai invázió során. Ez az orosz hadsereg szárazföldi harci erejének mintegy 65 százaléka. Február 24-től április 25-ig eltelt időszakban tehát az orosz hadsereg több mint 25 százaléka már nem harcképes.
Ez így vagy úgy, de brutális szám. Ha az oroszok két hónap alatt 15 ezer embert vesztettek, akkor az ugyanaz az emberveszteség, amennyit Afganisztánban vesztettek 10 év alatt! Vagy az Egyesült Államok harci áldozatainak több mint kétszerese Irakban és Afganisztánban 20 év alatt! Az USA egyébként 58 ezer katonát vesztett 8 év alatt Vietnamban. Oroszország 15 ezer fős vesztesége 2 hónap alatt mindenképp lesújtó fejlemény.
Ben Wallace brit védelmi miniszter még arról is beszélt, hogy az ukrán hadsereg több mint 2000 orosz páncélost semmisített meg vagy foglalt el.
A katonai eszközök veszteségei között van legalább 530 harckocsi, 530 páncélozott személyszállító és 560 gyalogsági harcjármű a britek szerint. Az amerikai The Wall Street Journal brüsszeli irodavezetője jelezte a Twitteren, hogy Oroszország az elmúlt években körülbelül 250 harckocsit és 150 repülőgépet gyártott évente. Tehát az ukrán erők két hónap alatt megsemmisítették legalább két év orosz harckocsi-gyártásnak megfelelő mennyiséget.
Induljon be máris a fantáziánk: ha a háborúban az oroszok havonta elveszítik egy éves gyártásmennyiségüket, mielőtt még 2022 végére érünk Oroszország visszatér 2014-be, amely évben egyébként bemutatták, milyen lesz hadseregünk 2035-ben 🙂 Realisztikusan nézve ez a brutális veszteség azt is jelenti, hogy az orosz utánpótlást nem újonnan gyártott tankok fogják adni, hanem a régebbi modellek gurulnak ki a raktárakból.

Címkép: Orosz dezertőrök