Elhervadt a szegfű

Posted by
Szalai József
>Sajnos vége az MSZP-nek. Lehetett volna nagyszerű, lehetett volna valódi baloldali, lehetett volna igaz, lehetett volna zászló, lehetett volna szociáldemokrata, lehett volna az új rendszerváltás vezénylője, lehetett volna maga a jövő. Sajnos fontosabb volt az egyéni érdek, a pozícionálás, a zsíros állások, megbúvó érdekek. Nem most kezdődött az erjedés. Mi baloldaliak, akik baloldali értékrendek mentén gondolkozunk szóltunk időben. kiabáltunk, ordítottunk. Le lettünk hurrogva. Olyan emberek kerültek a perifériára, akik minden értékrendet hordoznak, amit egy valódi baloldali párt embereként elvárható. ( Fekete Zoltán, Mesterházi Attila, Korozs Lajos, Török Zsolt, Molnár Ferenc, Gőgös Zoli, Józsa Pisti, Gúr Nándi, Fári Jancsi és még sokan mások, a kirűgottak, megalázottak.  Az értékes, de szót sem kapó, hangját a felsőbb szegmensekben meg nem halló talpasok. Akik önmagukban többet tettek a baloldalért, mint a vezető, pöffeszkedő felső funkcionáriusok. Látható, tapintható az eredmény.
Tóth Bertalan és Kunhalmi Ági elásták az MSZP maradék reményét is. Innen nincs feltámadás. Újhelyinek igaza van. Kár, hogy csak most világosodott meg.
Siralmas, fájdalmas.
Ezt akartuk?
Újhelyi István ma ezt írta:

„Őszintének kell lennünk: immár nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség. El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott” – sorolja a körülményeket a politikus, aki szerint a legfontosabb az lenne, hogy felvállaljanak bizonyos tabukat, elsősorban a 33 éves brandhez való ragaszkodást és a nagypárti működési reflexek elengedését.”

Ujhelyi azt javasolta a választmányi ülésen, hogy az MSZP  olyan szociáldemokrata közösséggé alakuljon át, ami már új nevében is hordozza az értékválasztást és mindazt, amit a választóin keresztül Magyarországnak biztosítani akar. Ennek tükrében adna új nevet a pártnak a politikus, mégpedig azt, hogy Esély.