Az ellenzéki publicisták az ellenzék ellenzékének tekinthetők-e?

Posted by
 Zöldi László

>Fél évszázadot töltöttem a sajtóban, és megtanultam, hogy a közélet barométere a publicista. Abból él, hogy a nyilvánosság fórumain fejti ki a véleményét. Arról lehet megismerni, hogy jó mondatai vannak. Abban különbözik a hír-újságíróktól, hogy megnyilvánulásainak van világnézeti gerince. Elvárják tőle, hogy letegye a garast. Erről jut eszembe, vajon az ellenzéki publicisták miként álltak mostanában a pénzzel?
Akik honoráriumot kaptak, érdekes helyzetben találták magukat. Ha a hvg.hu-hoz, a 444.hu-hoz vagy Jelen című hetilaphoz kötődtek, a véleményükről le kellett mondania a legtöbb olvasónak. A világhálón csak akkor kísérhettük figyelemmel a gondolkodásukat, ha fizettünk a tartalomért. Az ÉS működése elviselhetőbb volt, mert csupán azt igényelte, hogy nézzünk meg egy hirdetést. A fizetési gyakorlattal magyarázható, hogy az országgyűlési választás kampányában a jegyzett publicisták alig formálhatták a közvéleményt. Az ellenzéki politikusok között akadtak olyanok, akik ennek örültek.
Márki-Zay Péterre, Kunhalmi Ágnesre és Vágó Istvánra gondolok. Ők az ellenzék ellenzékének vélték azokat a fránya publicistákat. A többi ellenzéki politikus óvakodott attól, hogy kifejtse álláspontját a szabadfoglalkozású véleményvezérekről, a gyakorlatuk azonban árulkodott. A pártjukkal magukat fizettették be a közösségi oldalakra. Karácsony Gergelynél kilenc számjegyű összegről esett szó, Dobrev Kláránál „csak” nyolcról. A párt nélküli MZP a szavazóitól kért pénzből szintén kilenc számjegyű összeget költött a nyilvánosság fórumaira.
Ez még akkor is elgondolkoztató, ha az ellenzéki politikusok az üzeneteikre nem költöttek többet egymilliárd forintnál. A kormánypártiak tízszer nagyobb összegből gazdálkodtak, és jutott belőle a kormánypárti publicistáknak is. Akik fegyelmezetten váltották aprópénzre a kormánypártok üzeneteit. Az ellenzéki publicisták között ketten is akadtak, akik a különvéleményt átmenetileg károsnak tartották. Nem hiszem, hogy számításból tették, politikai realizmusukat azonban azzal „jutalmazták” az ellenzéki politikusok, hogy őket se fizették be a közösségi oldalak valamelyikére.
A választási eredmény ismeretében föltehető a kérdés: vajon nem lett volna hatékonyabb – mondjuk a kétharmadot megakadályozó – az ellenzéki pártok szereplése, ha a politikusoknál jobban író, érdekesebben fogalmazó publicisták gondolatai szélesebb körben formálhatták volna a közvéleményt?         

 

Tíz mondat az „ellenzék ellenzékéről”

Ellenzéki lapok ellenzéki politikusok ellen indítanak lejárató akciókat. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Index.hu, 2019. december 9.)

A Fidesz legyőzésének kísérlete közben az ellenzék ellenzékének lenni inkább destruktív, mint hasznos. (Bruck András író, Facebook.com, 2021. június 4.)

A különvélemény gyöngít. (Haraszti Miklós liberális politikus, Klubrádió, 2021. november 29.)

Az ellenzék tán csak nem azért negligálja a független blogokat, mert egyaránt bíráljuk a kormánypártot és az ellenzéket is? (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2021. december 18.)   

Két hónapra tegyük zárójelbe a zárójeleket. (Haraszti Miklós liberális politikus az ellenzéki véleményformálók aggályairól, Facebook.com, 2022. január 8.)

A pártoktól független publicista nem zsoldos, nem landsknecht, maximum kóbor lovag. (Szele Tamás újságíró, Huppa.hu, 2022. január 21.)

A kormánypárti sajtó pár másodperces mondattöredékekre épülő hazugságait … azok a megmondó-emberek fújják fel, akik kifelé az ellenzékiség látszatát mutatják, de valójában a Fidesz keze alá dolgoznak. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Szeretlekmagyarország.hu, 2022. január 23.)

Ha a Fidesz vagy a fideszes sajtó félreértelmezi a szavaimat, azon már nem lepődöm meg, de azon igen, ha a független sajtó is. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, ATV, 2022. március 22.)

Az ellenzék az erőforrásai nagy részét a Facebookon költötte el. (Ruff Bálint kommunikációs szakértő, 444.hu, 2022. április 6.)

Ellenzékinek mondott megmondó-emberek végig ellenzékinek mondott csatornákon az ellenzék ellenzékének szerepét játszották. (Vágó István DK-politikus, Facebook.com, 2022. április 20.)

Médianapló – 2022. április 24.