Markó Iván 1947 – 2022

Posted by

Magyar Nemzet | Markó Iván művészete képekben

Jeruzsálemben gyakrabban, de Budapesten is össze-összejöttünk beszélgetni, meghívott próbáira, bemutatóira. Legutoljára a Várba, a Karmelita kolostorba, ami most más színjátékoknak ad teret és helyet.
Halála megrázó hírén fel is horgad bennem: ha én s más jó emberei hűbbek lettek volna hozzá, s nem a saját ügyeikbe merülnek – akkor nem hagyott volna itt ilyen korán bennünket.
Nem olyan régen láttam viszont. Szintén egy halállal kapcsolatos eseményen. A Napút folyóirat megszüntetése alkalmából tartott rendezvényen – ahol levetítették egy régebbi Napút-esten tartott produkcióját. (Mi is felléptünk egyszer egy MAZSIKE esten a régi időkben, amikor egy-egy híres művésszel készítettünk műsort az egykori Garai téri székházban, s ott is vetítettünk dicsőbb korszakából filmet…)
Ezt a részletet kértem most el Szondi Györgytől – akkor is megrendített ez az oly sokat mondó produkció, amely csak aláhúzta egy folyóirat társ megszüntetése alkalmával felcsapó érzelmeimet.
Az emlékeim és a filmnegatívjaim közül – nem rég kezdtem rendezésükbe – sok képet idézhetnék itt. Fotóztam őt a Siratófalnál, és sok előadását is. Azonban ez a videó sokkal jobban megtestesíti az állapotot, amiben utolsó évtizedében élnie adatott – s amelynek megváltást hozott a távozás.

Lehet – ezzel sincs egyedül – ez a távozás elhozza majd a teljes befogadását is. A kánonba szervülést-emelkedést. Kivételesen tündöklő művész volt, akihez oly tragikusan nem passzolt a hullócsillag-élet.

Forrás: Múlt és Jövő

%d bloggers like this: