Orbán megkérte a pápát, támogassa a békét

Posted by


>
 „Nagy magyar tradíciót folytatott” Orbán Viktor, amikor a választási győzelme után Ferenc pápánál tette az első külföldi látogatását – mondta a miniszterelnök az állami médiának. Hogy milyen tradícióra gondolt, az nem világos, ő maga 1998-ban Párizsba, 2010-ben és 2014-ben Varsóba, 2018-ban pedig Celjébe utazott először a választás után. Orbán arról is beszélt, hogy arra kérte a pápát, támogassa a magyar kormánynak a béke érdekében tett erőfeszítéseit – nyilván a pápának nem újdonság az, hogy a béke fontos, az orosz-ukrán háború első napjaitól kezdve elfogadhatatlan agresszióról beszélt, nemrég pedig elsírta magát, amikor az ukrajnai gyerekáldozatokról beszéltek neki.
Ugyan a nemzetközi politikában Magyarország egyre jobban elszigetelődik, jelentős részben amiatt is, ahogyan a háborúra reagálnak, Orbán szavai alapján egészen más kép rajzolódik ki: „Minden idők legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítjuk. Ez elismerést és tiszteletet vált ki mindenhol a világban.”
Ezek után a miniszterelnök Matteo Salvinivel fog találkozni Rómában, egy másik olyan jobboldali populista politikussal, aki az orosz-ukrán háború kezdete óta minden erővel próbálja kitörölni az emlékekből azt, hogy februárig Vlagyimir Putyin lelkes támogatója volt. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek erről azt mondta, a tárgyalás Olaszország és Magyarország nemzetközi helyzetéről és kapcsolatairól fog szólni, különös tekintettel a gazdaságra és a beruházásokra.

Titkok szigete