A Macron-Le Pen vita

Posted by

Euronews
>Az Oroszországgal való kapcsolatokról, a megélhetési költségekről és a bevándorlásról is szólt Emmanuel Macron leköszönő francia államfő és ellenfele, Marine Le Pen elnökjelölt tévévitája szerda este.

Ez volt az egyetlen élő vita, amelyet az elnökválasztás vasárnapi, második fordulója előtt tartottak. Ezúttal inkább Macron lépett fel támadólag, Le Pen pedig próbált mérsékelt álláspontot megfogalmazni. Macron azzal vádolta riválisát, hogy lepaktál Vlagyimir Putyinnal, mivel Le Pen ellenzi az orosz olaj és gáz teljes embargóját. „Ön az orosz rezsimtől függ és Putyintól” – mondta Macron. „Néhány hónappal a Krím bekebelezésére tett megjegyzései után Ön hitelt vett fel egy orosz banktól, az Első Cseh-Orosz Banktól, ami közel áll az ottani hatalomhoz. 2014 szeptemberében pedig újra kiszámlázta ezt a kölcsönt más szereplőknek, akik mind teljesen átláthatóak, ismertek, hitelesek, és amelyek akkor éppen a szíriai háborúban vettek részt. Szóval Ön nem más vezetőkkel beszél, hanem a bankárával beszél, amikor Oroszországot említi.”

Macron azzal is vádolta Le Pent, hogy hazudik, amikor azt állítja: nem akarja kiléptetni Franciaországot az Európai Unióból. A két jelölt a belügyekkel kapcsolatban is eltérő véleményt fogalmazott meg a gazdaság, a nyugdíjak, valamint a bérek tekintetében. „Emlékszik rá, hogy ez amiatt van, mert megemelte az üzemanyag adóját, ami először okozott problémát a franciák számára vásárlóerő tekintetében, valamint a Sárgamellényes válságot is?” – kérdezte Le Pen Macrontól. „Ön felfüggesztette ezt az emelést, de nem vonta vissza valójában.” (Macron says off-camera: “Contrary to what was voted in 2015. This is absolutely true.) Nem vonta vissza törvényileg, szóval akár holnap is visszatérhet az emelés, amit eredetileg tervezett. Én vissza akarom adni a francia emberek pénzét. Ön ismét csak csekkeket oszt, amelyek inflálódnak, ez a helyzet minden olyan gazdaságban, amely csekkeket oszt ki.”A legutóbbi felmérések szerint a szélsőjobboldali Le Pen le van maradva Emmanuel Macron mögött. A két jelölt közel három órán vitázott egymással, a tévénézők 59 százaléka a jelenlegi elnököt találta meggyőzőbbnek a jobboldali Le Pennel szemben, akire a megkérdezettek 39 százaléka szavazott.