A bokszvilágbajnok behúzott egyet Orbánnak

Posted by

Exkluzív interjút adott a Válasz Online-nak Volodimir Klicsko egykori bokszvilágbajnok, Vitalij Klicsko kijevi polgármester, szintén egykori bokszvilágbajnok testvére. A beszélgetésben Klicsko Európa részének nevezte Magyarországot, amely az Ukrajna által osztott demokratikus értékekkel rendelkezik, ám, mint mondta, azt tapasztalja, hogy hazánkat úgyszólván lojalitás köti Oroszországhoz

Felidézte, hogy így volt ezzel az elmúlt évtizedekben Németország is, Frank-Walter Steinmeier német elnököt emiatt nem is fogadták Kijevben, igaz, későbbvelismerte, hogy Oroszország részben a német külpolitika miatt válhatott mára azzá, ami.

A kérdésre, miszerint ezt amiatt gondolja-e, mert Orbán Viktor április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatóján nem nevezte meg egyértelműen a bucsai mészárlás felelősét, hanem független vizsgálatot sürgetett, és csak napokkal később ítélte az incidenst, Klicsko úgy válaszolt:
Mégis mit gondol, ki tehette? Ki szállt itt meg kit? Talán mi önmagunkat? Mi gyilkoltuk volna tömegével a saját lakosainkat, hogy aztán ország-világnak mutogassuk mást hibáztatva?

A bokszoló szerint ha bárki félrenéz, és eljátssza, hogy nem lát semmit, maga is passzív hadviselővé válik, és vér tapad a kezéhez.

A németországi látogatásával kapcsolatos tapasztalatait firtató kérdésre Klicsko azt válaszolta: A legfontosabb tapasztalat az volt, hogy bár a német kormány pártjai és a német emberek sokszor nem egységesek, most mégis arról győződtem meg, hogy mindenki egységesen lépnek fel az orosz agresszió és Putyin “speciális katonai művelete” meg „nácitlanítása” ellen.

Klicsko beszélt arról is, hogy saját szemeivel látta a meggyilkolt, ártatlan emberek holttestét Bucsában, Hosztomelben, Irpinyben.

Speciális művelet?” Háborús bűn ez és népirtás! – mondta. Ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az orosz erők Mariupolban foszforbombát használtak, Harkivban kazettásakat, lakónegyedeket tartanak tűz alatt. A hazugságaik pedig folyamatosan lelepleződnek. Igazságot kell szolgáltatni az elkövetett bűnökért, máskülönben – látjuk a történelemből – megismétlik őket – fogalmazott.

A kérdésre, hogy mit csinálnak a háború után, azt mondta: “Erősebbek leszünk, mint valaha (…). Támogatásra van szükségünk: katonaira, pénzügyire, humanitáriusra. Amíg nincs vége a háborúnak, nem lehet belőlük elég. Álljanak a mi oldalunkra, és mi is az Önökére fogunk! És higgyenek nekem: minden támogatást vissza fogunk adni! Többszörösen. Csak segítsenek befejezni a háborút – mert Önöket is védjük attól a gonosztól, amely az országunkra tört!”

Címkép: A két Klicsko