L. Simon és a háziorvos

Posted by
 1. Iván Gizella
  Kipukkadt a buborék?
  Amikor a szomszédban a földdel tesznek egyenlővé városokat, amikor civileket, gyermekeket, nőket gyilkolnak és erőszakolnak halomra, akkor a nagyhatalmú költő és politikus, L. Simon László, felfedezi a való világot. Na nem a háborúról van szó, az nem szólította meg poéta lelkét, hanem a magyar egészségügyről. De azt is csak azért, mert anyukája révén épp érintetté vált. S láss csodát, az érzékeny úr észrevette, nincs ez a terület annyira rendben, mint ahogy azt a propaganda harsogja.
  Kipukkant a buborék? Hol él ez a jóember? Hol élt eddig? Hol dolgozott? Mit csinált? Mármint azon kívül, hogy bólogatott és végrehajtott.
  Most látható, milyen burokban él az uralkodó osztály kis hazánkban. Nem tudnak semmit a magyarok millióinak hétköznapjairól, keserveiről. De nem is akarnak, mert akkor ki kellene nyitni a paloták ablakait, attól meg tartanak, hogy bemegy a büdös. A büdös nagy valóság.
  Gyanítom, ha kinyitnák, akkor sem történne semmi. Mert a kutya ugat, a karaván meg halad.

2.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Facebook-oldalán fakadt ki azon, hogy Gárdonyban a háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni, de inkább azt javasolják a betegeknek, hogy ne menjenek a rendelőbe, nehogy megfertőzzenek valakit.Az egykori nagyhatalmú államtitkár azt írja: ő éppen a világ másik felén van (posztjai alapján Los Angelesben vesz részt szakmai programokon a Getty Múzeumban), 72 éves, szívbeteg, vérnyomás-problémákkal küzdő édesanyja viszont otthon fekszik komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással egyedül a lakásában.

L. Simon László
Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni? S ha felhívja egy 72 éves szívbeteg asszony a háziorvosát, mert vérnyomás problémákkal küzd, s napok óta komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással fekszik egyedül a lakásában, hogy ebben az esetben azt mondja neki a háziorvosa: nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit?
Gárdonyban Dr. Csáti Géza Attila ezt mondta ma telefonon az édesanyámnak. Én pedig tehetetlen vagyok, mert éppen a világ másik felén vagyok, s 9 órányi időeltolódás nehezíti a kommunikációnkat. Mikor gyerek voltam, egy ilyen esetben Gárdonyban Bátai doktor úr azonnal bepattant volna a trabantjába, s ment volna a betegéhez. Czupon doktor úr és a többiek szintén. Nem értem, hogy jutottunk idáig. De kérem, most ezt senki se kenje a politikára és a háziorvosok fizetésére!
3.
Telex:

Határozottan nem szoktunk kommentekből cikkeket írni, de azért a körülmények ilyen sajátos együttállása miatt mégis igen tanulságos elolvasni a poszt alatt megjelenő kijózanító hozzászólásokat. Ki tudja, hova lett a politikai érzék L. Simon Lászlóból, de ilyen magas labdát azért elég nagy hiba volt feladni a Facebook közönségének. Íme néhány reakció:

 • „Mi van, a fagyi visszanyal Simon László! Ezt te is csináltad 12 év óta!”
 • „Mondjad a gazdádnak hogy kérek még egy stadiont?”
 • „A tükörben a valóság!”
 • „Jó reggelt… ebben élünk mi mindannyian, akik nem a kivételezettek világában, búrában létezünk.”
 • „Beütött a valóság? Én nem ott lakom, ahol a kedves mama, mégis ugyanez van. És nem tegnap óta.”
 • „Tízparancsolat? Esetleg.”