„Kő kövön nem maradhat” – Indul a nagy brüsszeli Pegasus-vizsgálat

Posted by

Egy év alatt kell eredményt produkálnia a kémszoftver-ügyet feltáró testületnek, amelynek vezetője ígéri, a botrány végére járnak. Kő kövön nem maradhat a vizsgálat során – fogalmazott Jeroen Lenaerts, az Európai Parlamentben (EP) kedden megalakult Pegasus-bizottság frissen megválasztott elnöke. A holland néppárti politikus nyilatkozatában arra utalt, hogy a szaktestület mandátumának 12 hónapja alatt nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a Pegasus-botrány végére járjon és megállapítsa, milyen törvényeket és szabályokat sérthettek meg a kíberfegyver bevetésével az érintett tagállamok. Az alakuló ülésen a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Rónai Sándort a grémium első alelnökének választották.

Mostanáig a magyarországi, a lengyelországi és utoljára a spanyolországi hatóságokról derült ki, hogy az izraeli NSO cég által gyártott kémszoftverrel törvénytelenül feltörhették politikai ellenfeleik, újságírók, jogászok és üzletemberek telefonját. A múlt héten nyilvánosságra került, hogy az Európai Bizottság igazságügyi biztosa és néhány munkatársa is illegális megfigyelés célpontjává vált. Szakértői vélemények szerint ez még csak a kezdet, további leleplezések jöhetnek az EU országaiban, különösen, hogy az NSO mellett több más cég hasonló terméke is használatos Európában.

A Pegasus-botrány súlyosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni – mondta Sophie in’t Veld holland liberális EP-képviselő, akit a vizsgálóbizottság jelentésének elkészítésével bíztak meg. Különösen aggasztónak tartotta, hogy tagállami szervek európai intézmények alkalmazottait vehették célba, ami szerinte megingatja az együttműködés pillérének számító bizalmat az EU27-ek között. „Képesek vagyunk-e megvédeni a demokráciát?” – Andrzej Halicki lengyel néppárti EP-képviselő szerint a parlamenti szaktestületnek erre a kérdésre kell majd választ adnia.

A momentumos Donáth Anna azt hangsúlyozta, hogy a Pegasus-ügy európai probléma, hiszen a politikai ellenfelek és újságírók illegális lehallgatása veszélyezteti a jogállam és a demokrácia érvényesülését.

Fotó: Alain ROLLAND | Forrás:EP

Az európai törvények és értékek betartásának ellenőrzésével megbízott Európai Bizottság viszont azt állítja, hogy nem az európai, hanem a tagállami hatóságoknak kell feltárniuk a törvénytelen megfigyeléseket és felelősségre vonniuk az elkövetőket. Eric Mamer szóvivő újságíróknak azt mondta, az érintetteknek mindenekelőtt a saját országuk jogrendszerében kell felvetniük az aggodalmaikat. Az EU akkor vizsgálja a nemzeti jogszabályokat, illetve gyakorlatot, ha azok kapcsolódnak uniós jogi keretekhez. A nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenysége vagy a személyes adatok védelme azonban nemzeti hatáskörbe tartozik.

%d bloggers like this: