Michael J. Brenner szerint Amerika provokálta ki az ukrán háborút

Posted by

A külpolitikai szakértő elhallgatott, mert kisebbségben maradt

>Ferber Katalin 

Michael J. Brenner

>Michael J. Brenner külpolitikai tanácsadó, volt egyetemi tanár, számos könyv szerzője elhallgatott. Az egykori pittsburghi egyetemi tanár, aki minden könyvében és tanulmányában az elmúlt három évtizedben nyílt kritikával illette az amerikai külpolitikai döntéshozókat Robert McNamarától Johnson amerikai elnökig, nem publikál többé sehol. Valami drasztikusan megváltozott, mert a nemzetközileg is elismert szakértő szinte magára maradt a jelenlegi orosz-ukrán háborúval kapcsolatban megfogalmazott kritikáival, méltatlan, gyakran gusztustalan, azaz személyeskedő támadások érték, s emiatt úgy döntött, hogy sem blogjában, sem pedig folyóiratokban (például a nagytekintélyű Foreign Affairs-ben) nem szólal meg.
A néhány napja a világhálón közzétett, Robert Scheer-rel podcast formában készült interjúban Brenner részletesen elmagyarázza, miért hozta ezt a számára is fájdalmas döntést.
Nyilvánvaló, hogy társadalmunk képtelen becsületes, logikus és valódi információkon alapuló eszmecserét folytatni a jelenlegi orosz-ukrán háborúról. E helyett fantazmagóriák, kreált tények, hitek és indulatok uralják a közbeszédet.”
Az alábbiak e beszélgetés legfontosabb megállapításait foglalják össze. Brenner, akinek saját blogját egy évtizede ötezren olvassák, megdöbbenve tapasztalta, hogy egyetemi tanárok, ismert újságírók, képzett intellektusok egyhangúlag elítélik a véleményét, s nemcsak személyében támadják, de tények helyett fikciókon alapuló állításokat fogalmaznak meg.
Ami ennél is riasztóbb, hogy a kormányzat, a mérvadó napi-és hetilapok, külpolitikai folyóiratok, valamint a rádióadók és tévécsatornák is ugyanazt, a tényeket semmibe vevő mesét ismétlik.
Rengeteget gondolkoztam, mondja Brenner, vajon mi ennek az oka? Hisz az én szemléletemmel és állításaimmal senki sem vitatkozik, hanem személyem lejáratására, eddigi munkásságom hiteltelenítésére törekednek. Ez nem más mint politikai és intellektuális nihilizmus, azaz minden valódi esemény semmibevétele és teljes tagadása. Ebben én a továbbiakban nem kívánok részt venni.
Scheer, Brenner beszélgető partnere emlékezteti őt arra, hogy a vietnami háborút a kezdetekkor mindössze két világhírű (azaz befolyásos) intellektus ítélte el: Bertrand Russel és Jean- Paul Sartre. Az előbbit a New York Times (!) egyszerűen szenilisnek tartotta a véleménye miatt mert Russel azt állította hogy az amerikai csapatok háborús bűnöket követnek el Vietnamban.
Brenner ekkor kezdi el sorolni mindazt ami a “nyugati” pontosabban az amerikai média csomagja az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Putyint Hitlerhez és Sztálinhoz hasonlítják. Fékezhetetlen őrültnek tartják.
Mitől félünk mi ennyire, kérdezi Brenner. Miért szorogunk görcsösen?Patológikus a félelmünk összes megnyilvánulása, ami arra is utal, hogy társadalmunk nagy része magában hordozza ezt a szinte elviselhetetlen félelmet, s Putyinra, illetve az orosz kormányra vetíti.
Ezzel szemben sorakoznak a tények, melyeket nem közöl egyetlen vezető médium sem, de a Pentagon sem siet a nyilvánosság elé tárni, mi történt tavaly november óta.
Oroszországot, legalább egy évtizede az amerikai külpolitikai döntéshozók szerint gyengíteni kell, marginalizálni, s Putyin gazdasági és pénzügyi stabilizációs sikerei ezzel a stratégiával szembe mentek.
Az orosz nemzeti érdekek pedig semmit sem jelentenek Washington döntéshozói számára. (Ahogy a vietnami háború idején sem jelentett semmit a vietnami függetlenségi mozgalom.)
Amikor Joe Biden lett az új elnök, az új kormány tagjaival együtt döntés született arról, hogy a donbassi régióban kell válsághelyzetet előidézni, ami provokálja majd az orosz katonai beavatkozást. (Cáfolhatatlan bizonyítékok vannak erre.) Ez az USA vezetésével majd megerősíti az egyesült “nyugatot” (azaz a NATO tagállamok együttesét) és természetesen akár egy orosz kormányváltással, akár fegyveres támogatással (elhúzódó háború esetén) Oroszország véglegesen meggyengül.
Amerikai, angol és francia katonai tanácsadók sokasága segítette tavaly november óta a donbasszi provokációt. Február 18-án a korábbi Ukrajnából indított rakéta támadások harmincszorosa történt a donbasszi térségben.
2014 óta (Maidan) mi látjuk el Ukrajnát katonai szakértőkkel és fegyverekkel, folytatja érvelését Brenner. Donbassz volt és maradt a legkönnyebb stratégiai cél Putyin provokálására, s ezért nem véletlen, hogy a CIA és a Pentagon oly pontosan megjósolta az orosz hadsereg beavatkozását idén februárban.
Végül, teszi hozzá Brenner, a háború önmagában tragikus, de ennél sokkal tragikusabb az az amerikai, megkérdőjelezhetetlen “elhivatottság” mely szerint kizárólag egyféle rendszer, egyféle eszköztárral, egyféle ideológiával tekinthető a mi számunkra elfogadhatónak. Az amerikai hübrisznek (önteltségnek, elbizakodottságnak) azonban ahogy eddig is, súlyos ára volt, ez sem marad következmények nélkül.

Az interjú elérhetősége:

https://scheerpost.com/2022/04/15/michael-brenner-american-dissent-on-ukraine-is-dying-in-darkness/
Címkép: Arcadio rajza