Kiütötte a bokszgála

Posted by
Egri Aranka
Vakmajom
>Elena Udrea volt román turisztikai miniszter jogerősen 6 év börtönt kapott azért, mert egy közpénzből finanszírozott bokszgálát a saját kampánycéljaira használt fel, plusz vissza kell fizetnie az államnak a gála megrendezésének 3 millió eurós költségét az utoló eurócentig. Bummm: 6 év a sitten közpénzes kiadás saját politikai presztízs fényezésére való használatáért. 6 év egy pimf bokszgáláért. És büntetésül még kiköhögni az állami rendezvény árát magánzsebből. Nagyon durva.
Na, ilyen korrupcióellenes vasszigor miatt is tud a román gazdaság olyan robusztusan fejlődni, igenis óriási kockázata van a közpénzekkel való nem makulátlan bánásmódnak, pedig bőven vannak a korrupciónak történelmi tradíciói. Megfejelve a határozott euróatlanti elkötelezettséggel és az ennek megfelelően bőven érkező EU-s pénzekkel, majd 30 milliárd euró (!) jön csak a Recovery and Resilience Facility (RRF) forrásaiból, amiből ugye nehéz lesz lopni, biztos próbálnak majd, de ilyen drákói igazságszolgáltatás mellett nem veszélytelen kísérlet beletúrni az európai mézesbödönbe, tán jobban érthető, hogy miért van a jogállam és a független igazságszolgáltatás meglétének áttételekkel közvetlen anyagi haszna is az állampolgárok számára.
Nagyon leegyszerűsítve abból és azért lesz majd Kolozsváron metró 2 milliárd euróból, annak minden, növekedésre és városfejlődésre gyakorolt pozitív hozadékával, mert a korrupt politikusok csuklóján kattan a bilincs. Aki ezt se érti, azon már nem lehet segíteni.